2024.02.25, Vasárnap

Érettségi vizsgaelnökök tájékoztató képzése

2016.04.25. 13:54

Érettségi elnöki felkészítőt szervezett a Pest Megyei Kormányhivatal.

Hirdetés

Érettségi elnöki felkészítőt szervezett a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási, és Törvényességi Felügyeleti Főosztálya Oktatási Osztálya Budapesten. A Városháza Kossuth Lajos dísztermében összesen közel négyszáz olyan pedagógus gyűlt össze, akik vállalkoztak az érettségi vizsgák nagy felelősséggel járó elnöki feladatainak ellátására.

Az érettségi elnököknek több mint tíz éves középiskolai pedagógiai tapasztalattal kell rendelkezniük és részt kell venniük a vizsgáztatásra jogosító szakmai továbbképzésen. Nyerges Dorottya vizsgaszervezési koordinátor a kétszer félnapos tájékoztatón szólt a vizsgaszabályzat változásairól, „négytárgyas” érettségi vizsga rendszeréről, de beszélt arról is, hogy az ötven óra közösségi szolgálat elvégzéséről minden érettségizőnek az írásbelik megkezdéséig, tehát május 2-ig rendelkeznie kell igazolással. Ez alól kivételek azok, akik korábban végezték el a középiskolát, felsőoktatásban vesznek részt. A sajátos nevelési igényű tanulók esetén ez a kötelezettség ugyanígy nem áll fenn, illetve szakértői bizottság javaslatára mellőzhető.

A továbbképzésen felhívták a leendő elnökök figyelmét az értékelés speciális eseteire, a fellebbezéssel kapcsolatos tudnivalókra és jogorvoslati lehetőségekre, de felmerült az igazolási kérelmek az érettségi vizsgán, érettségi dolgozattal kapcsolatos vizsgázói észrevételek témája is.

Végül az érettségi vizsgák iratai és az elnöki teendők kerültek szóba. A felkészítő mindkét napján meglátogatta a nagyszámú résztvevőt Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, aki felhívta az elnökök figyelmét arra, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal minden segítséget megad a vizsgák szervezésében, és bármilyen probléma adódik, számíthatnak a támogatásra. Köszönetét fejezte ki, hogy vállalják ezt a felelősségteljes feladatot, és kérte, hogy legyenek igazságosak és irgalmasok, értékeljék a diákokat a teljes tudásuk alapján, de sose feledjék, hogy nagy szerepük van abban, hogy a diákok milyen vizsgaélménnyel gazdagodva lépnek tovább a középiskolából.

A felkészítő előadást követően a résztvevők kérdéseket tettek fel a téma előadójához.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Fókuszbanérettségiérettségiközépiskolavizsga