2024.02.22, Csütörtök

Ismét kamerát, s ezáltal hangot ad a hajléktalanoknak a MyBudapest

MTI

2017.06.01. 14:45

A fedél nélkül élők által készített fényképekből kiállítás és naptár készül, a projekt bevételeiből az alkotókat támogatják.

Hirdetés

A Budapest Bike Maffia második alkalommal is meghirdeti a MyBudapest Photo Projectet, amelynek keretében idén is száz hajléktalan ember kap lehetőséget arra, hogy saját fotóin keresztül mutassa be a fővárost – közölték a szervezők szerdán. A Magyarországon tavaly elindított, nemzetközi kezdeményezésről és a fotókból készült kiállításról a pestpilis.hu-n is beszámoltunk.

A projekt során egyszer használatos fényképezőgépeket adnak át a hajléktalanoknak, akiknek egy hetük van a fotózásra. A gépeket kedden osztották ki a Budapest Bike Maffia önkéntesei a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Dózsa György úti épületében, valamint az utcán élők között. A szervezőkhöz visszajuttatott fényképezőgépekből előhívják a képeket, majd szakmai zsűri választja ki, hogy mely fotók kerülnek bele a MyBudapest Photo Project idei kiállításának anyagába, majd ezt követően a látogatók szavazatai alapján egy jövő évi naptárba. A kiválasztott képek alkotói pénzjutalomban is részesülnek.

Az akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egyik legnagyobb társadalmi problémának számító hajléktalanságra, valamint megmutassa a fedél nélkül élők sokoldalúságát, érzékenységét és tehetségét. A tavalyi akcióban 2000 felvétel született, amelyből 62 képet állítottak ki, és 12+1 került bele a 2017-es naptárba. A fotókat bemutató két budapesti és öt vidéki kiállításra több ezren voltak kíváncsiak. Az elmúlt hét hónapban mintegy 600 naptárat adtak el, amelynek 85 ezer forintos bevételéből részesültek pénzjutalomban az alkotók.

 

Gyűjtés indult a projekt idei költségeinek fedezéséhez

Kedden indult el az adjukossze.hu oldalon az a kampány is, amelyen 600 ezer forint adományt szeretnének összegyűjteni a szervezők. Ebből finanszíroznák a fényképek előhívását, valamit minden visszahozott fényképezőgép után az adományokból tervezik kifizetni a részvételi díjakat is az alkotóknak. A MyBudapest Photo Project idei kiállítása szeptember 4-én nyílik a FUGA-ban.

jótékonyságFókuszbanhajléktalancivilek

Ajánljuk még