2024.05.19, Vasárnap

Átültetett tüdővel mászta meg a Kilimandzsárót két magyar

MTI

2017.07.03. 12:58

A nemzetközi expedíció fő üzenete az volt, hogy transzplantátummal is lehet minőségi életet élni.

Lang György, az első magyarországi tüdőtranszplantációt elvégző orvoscsapat vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta, hogy sikerrel zárult a nemzetközi expedíció, mely során összesen 10 tüdőátültetett és 20 kísérő mászta meg a Kilimandzsárót.

A nemzetközi csapat tagjaként két magyar tüdőtranszplantált, a 41 éves Garda Péter és a 24 éves Balogh Krisztián is megmászta az afrikai kontinens legmagasabb, 5895 méteres hegycsúcsát. A magyarok mellett osztrákok, szlovének, horvátok, olaszok, görögök és románok is részt vettek az expedíción.

Garda Péter 13 éve esett át tüdőátültetésen, Balogh Krisztián pedig 1,5 éve kapott új tüdőt és májat. Őket két orvos, valamint egy mérnök és egy gyógytornász kísérte az úton - mondta el Lang György, aki a csapat egyik orvosaként vett részt a túrán. „Ezzel az expedícióval szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy milyen minőségű életet lehet élni egy új tüdővel” - hangsúlyozta.

 

Már nem kell Bécsig utazni a műtétekért

Lang György elmondta, hogy korábban Bécsben végezték el ezeket a műtéteket, a Kilimandzsáró-expedíció két magyar transzplantáltja is az osztrák fővárosban kapott új szerveket. Kiemelte, hogy Magyarországon másfél éve végeztek először tüdőátültetést, és vasárnap operálták meg a 33. beteget. A szakember szerint azonban ennél jóval több, a nemzetközi statisztikák szerint legalább 50 műtétre lenne szükség évente, amelyhez a felkészültségtől kezdve a technikai feltételeken át a donorszervekig minden rendelkezésre áll, a köztudatban azonban még nem elég elterjedt ez a lehetőség.

Mint mondta, jó lenne, ha a segítségre szoruló betegek a látóterükbe kerülnének, mert a súlyos tüdőbetegek gyógyítására a transzplantáción kívül nincs más alternatíva, viszont a műtét elvégzésével a betegek újra minőségi életet tudnak élni.

FókuszbanAfrikatranszplantációhegymászás