2024.04.19, Péntek

Új békafajt fedezett fel egy magyar kutató

mttmuzeum.blog.hu

2017.10.24. 16:37

A mindössze 2 centis béka kizárólag egy bizonyos növény leveleiben összegyűlt vízben él. A levelibékafélék családjába tartozó nemzetség legkisebb faja került elő.

Hirdetés

Magyar kutató sikeréről számolt be a Magyar Természettudományi Múzeum blogja. Dr. Vörös Judit a Tempus Közalapítvány támogatásával vett részt egy nemzetközi expedícióban, melynek célja a brazil atlanti esőerdők felfedezése volt. Ezek az esőerdők eredetileg hatalmas (1,2 millió négyzetkilométer) területeket borítottak be Brazíliában (zölddel jelölve), már azonban 11,7 százalékuk maradt meg (piros szín).

Csak kevesen tudják, hogy ez az esőerdő még az Amazonas vidékétől is jóval több egyedi (csak itt előforduló) fajjal bír. A megmaradt parányi erdőfoltokon több mint 250 emlős, 1000 madár, 450 kétéltű, 300 hüllő és 350 édesvízi halfajt regisztráltak a kutatók.

Dr. Vörös Judit most ezt a gyűjteményt gazdagította a Phyllodytes amadoi nevű fajjal.

A levelibékafélék családjába (Hylidae) tartozó Phyllodytes nemzetség legkisebb faja került elő, mindössze 2 centis mérettel.

Ez a béka kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő. A fajleírásról a Zootaxa nevű rangos folyóiratban számoltak be.

Fókuszbantermészetbéka

Ajánljuk még