2024.06.17, Hétfő

Kutyák menthetik meg a kihalástól a közép-európai sasokat

pestpilis.hu

2017.12.06. 14:25

A madarakat közvetve megmérgező tiltott növényvédőszerek felkutatásán dolgozik a Kiskunsági Nemzeti Park két új, speciálisan képzett négylábúja, Samu és Carlo.

Komoly természetvédelmi károkat okoznak a világszerte veszélyeztetett parlagi sasok mérgezéses esetei: többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. Ám szerencsére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) új, okos segítőkre tett szert a ragadozók megmentésében.

Samu és Carlo a KNPI és az MME két frissen kiképzett méreg- és tetemkereső kutyája. Ilyen speciálisan képzett kutya eddig csak egy volt az országban, sőt az egész régióban: Falco, aki vezetőjével, Deák Gáborral az MME alkalmazásában nagyban hozzájárult a ragadozómadarakat pusztító illegális mérgezéses esetek felderítéséhez és visszaszorításához. A páros az elmúlt 4 évben 547 keresés alkalmával 201 bűncselekménnyel kapcsolatos találattal segítette a hatóságok felderítő munkáját. Az eredmények alátámasztották, hogy indokolt az újabb kutyás egységek létrehozása.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A kutyák ősszel tettek sikeres vizsgát, indulhat a munka

A két új kutyust több hónapon keresztül képezték méreg- és tetemkeresésre, majd az ORFK Dunakeszi Kiképző Központjában sikeres hatósági vizsgát tettek az ősz folyamán, és „szolgálati keresőkutya” minősítést kaptak. Mostantól folyamatosan járőrözhetnek a jelentős madár-élőhelyeken, valamint a ragadozó-mérgezések helyszínein. Feladatuk a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az egyik frissen kiképzett négylábú, a Carlo nevű belga juhászkutya Deák Gábor csapatát erősíti, míg Samu, a német juhászkutya decembertől az állami természetvédelemben, Gálos Anna természetvédelmi őr mellett teljesít szolgálatot a KNPI területén. A madármérgezéses esetek visszaszorítása és megelőzése céljából a nemzeti parkok közül elsőként a KNPI működési területén áll szolgálatba speciálisan képzett kutyás egység.

 

Öt év alatt 92 sas halt bele a mérgezésbe

A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen egyedszámukhoz viszonyítva ennél a két fajnál a legnagyobb a mérgezések okozta veszteség. 2012 és 2017 között összesen 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, akár a sasok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.

A KNPI és az MME azt reméli, hogy a három kutya és a képzett vezetőik jelentős előrelépést fognak hozni a hazai illegális mérgezések visszaszorításában és a tettes(ek) személyének felderítésében.

Galéria

DunakesziFókuszbanMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületkutya