2024.03.28, Csütörtök

Győztek a macskák: egész Európában népszerűbbek a kutyáknál

hazipatika.com

2018.02.07. 13:15

Házi kedvenceink a Titanic súlyának 180-szorosát fogyasztják el egy évben.

Hirdetés

A hazai háztartások harmadában él legalább egy kutya vagy macska, ezzel az aránnyal pedig Európa élvonalába tartozunk. A statisztika szerint ugyanakkor a cicások elkönyvelhetnek maguknak egy kisebb sikert, az elmúlt évek során ugyanis ők kerültek enyhe létszámbeli fölénybe a kutyatartókkal szemben.

Az Európai Kisállateledel-ipari Szövetség (FEDIAF) adatai azt mutatják, hogy míg az évtized legelején közel 3 millió házőrző élt a magyar gazdikkal, addig 2016-ra számuk mintegy 1,8 millióra csökkent. Eközben a macskák állománya stabilan tartja a 2,2 milliót meghaladó egyedszámot, így ők viselhetik büszkén a legkedveltebb házi kedvenc címet. Arányaiban véve csak a román és lett háztartásokban él több macska, mint nálunk, míg a kutyák terén dél-keleti szomszédaink mellett a csehek, a lengyelek és a litvánok is megelőznek minket.

 

Ez az arány érvényes az egész kontinensre

Európa-szerte több mint 100 millió macskát tartanak számon a nem egészen 87 millió kutyával szemben. Mindez a további állatfajokat is beszámítva évről évre növekedő piacot jelent: 2016-ban 8,5 millió tonna állateledel fogyott el a boltokban, ami súlyban körülbelül 180 darab Titanicnak felel meg. A kedvenceknek szánt élelmiszerek forgalma így elérte a 19,5 milliárd eurót, az egyéb termékeket és szolgáltatásokat is hozzáadva pedig meghaladta a 35 milliárdot.

 

A díszhalak és a hüllők a lista végén kullognak

Visszatérve a magyar állattulajdonosokhoz, a macskákat és kutyákat a díszmadarak követik a létszám szerinti rangsorban. A 2016-os adatok szerint 438 ezer szárnyas kedvenc él az országban, ami nagyjából az ötöde a cicák számának. A lista negyedik helyét a 395 ezres populációt képviselő kisemlősök foglalják el, beleértve például a nyulakat, a tengerimalacokat, a hörcsögöket, az egereket, a csincsillákat és a görényeket. A díszhalak és a hüllők volumene már jóval alacsonyabb, előbbiek 82 ezres és utóbbiak 62 ezres egyedszáma meg sem közelíti a rangsor többi résztvevőjét.

Fókuszbankutyaállattartásmadarakmacskák