2024.04.27, Szombat

Ide jutott az ingatlanpiac: durván csökken az első lakáshoz jutók aránya

piacesprofit.hu

2018.05.15. 17:20

Ez az adat nem a fiatalok és nem a középosztály erősödését jelzi, sokkal inkább a befektetők térnyerését.

Hirdetés

Az elmúlt 6 évben szinte folyamatosan csökkent a lakásvásárlók között az első otthonukat vásárlók aránya - közölte a Duna House adataira hivatkozva a piacesprofit.hu.

Az első lakást vásárlók hat évvel ezelőtti 35 százalékos aránya 2015-től 20 és 25 százalék közé csökkent.

Eközben a befektetési célú vásárlás fordított arányban, 20 százalékos legalacsonyabb részarányról 40 százalékig emelkedett.

„Az első lakást vásárlók jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén áprilisban Budapesten átlagosan 24 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásuk során” - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A 2020-ig biztosan tartó új építésű projektek növekvő számával az első lakást vásárlók aránya is emelkedhet.”

Hozzátette, a befektetők jellemzően a jól kiadható, szintén nem túl nagy lakásokat keresik a piacon, amelyekért a múlt hónapban már átlagosan több mint 30 millió forintot fizettek.


Mi lehet a háttérben?

Hat év alatt aligha lehet demográfiai oka egy ilyen arányú változásnak. Sokkal inkább a folyamatos és jelentős áremelkedés szoríthatja ki a lakáspiacról az új belépőket, aminek eredményeként a fővárosban két év alatt 400-500 ezerről 700-800 ezer forintra nőtt a lakások négyzetméterének ára.

Fókuszbanfiataloklakáspiac

Ajánljuk még