2024.04.24, Szerda

Nem scifi, mai hír: megkezdődött az újságírás robotizálása

digiatlhungary.hu

2018.05.10. 12:59

A robotok által írt újságcikkeknél is nagyobb döbbenet, hogy a robotok pár másodperc alatt „fogyaszthatóbb” videókká alakítják az írásokat, mert a mai fiataloknak így sokkal könnyebb információkat eljuttatni.

Hirdetés

A digitalhungary.hu a siófoki Media Hungary konferencia legérdekesebb üzeneteiből tett közé egy összeállítást. A cikkből kiderül, az amerikai Assiciated Press hírügynökségnél több mint 4400 negyedéves gyorsjelentést írnak meg a tőkepiaci cégek pénzügyi jelentéseiből. Hogy ez az irgalmatlan mennyiség elkészülhessen a mesterséges intelligencia biztosítja, a cikkek nagy többségét robot-újságírók készítik.

Az okos, öntanuló szoftverrobotokba betáplálják a séma-mondatokat és azok variációit, cserébe az AP Automated Insights nevű robot-újságíró nem ejt emberi hibákat, és sokszorosára növeli a hírügynökség kapacitását.

Az ezer legfontosabb cég mini-elemzése mellett (melyet eddig mintegy félezer hús vér ember írt) most már a 3400 kisebb (pár ezres befektetőtáborral rendelkező) tőzsdei entitásról is készül ilyen szöveges összefoglaló.

Fontos tény, hogy a gépi szöveges végeredmény sokkal-sokkal színvonalasabb, mint például a Google-fordító sokszor igencsak döcögős fordítgatásai, szárnypróbálgatásai.

A Media Hungary konferencián a videókészítés automatizálódása is szóba került. A Wibbitz nevű startup szoláltatásával a tartalomgyártók a rövid cikkeikből, friss híreikből pár másodperc alatt a sokkal könnyebben fogyasztható videós tartalmat lehet előállítani, látványos képi világgal. A fejlesztést azzal indokolják, hogy a fiatal tömegeknek elsősorban így lehet információkat eljuttatni, hiszen olvasható médiát még a weben sem nagyon fogyasztanak.

A további hasonló érdekességeket tálaló teljes beszámoló itt olvasható.

Fókuszbantudományrobotoktechnológia

Ajánljuk még