2024.04.19, Péntek
 Méhészek, közösségbe! – Itt a méhész uber
Illusztráció (pexels.com)

Méhészek, közösségbe! – Itt a méhész uber

hvg.hu

2018.07.30. 15:30

Nyerő-nyerő helyzetbe kerülnek a méhészek és a növénytermesztő gazdák is, ha élnek ezzel az újítással.

Hirdetés

Miért kellene mindent egyedül megoldanunk, mikor segítséggel sokkal könnyebb, nem mellesleg költséghatékonyabb? – ez a mottója annak a két méhésznek, akik a mobilkorszak előnyeit kamatoztatva valósították meg ötletüket és hoztak létre egy olyan oldalt, ahol méhészek és termelők segíthetnek egymásnak.

A két amerikai méhésznek sokszor adódott problémája azzal, hogy méheikkel nem tudnak beporoztatni annyi virágot, ami miatt egyáltalán megéri ezt a szakmát művelni. Sok helyen pedig bár rengeteg növény található, ott épp méhekből van hiány, így a növénytenyésztők is gondokkal küzdenek. Erre kínál megoldást a HiveLend nevű kezdeményezés, ami hamarosan alkalmazás formájában is elérhető lesz.

A szolgáltatásra regisztráló farmerek egy erre alkalmas weboldalon jelezhetik igényüket, ha azt szeretnék, hogy a szakemberek átmenjenek hozzájuk, s segítségükkel a méhek beporozzák a virágokat. Ugyanez visszafelé is működik: a méhészek is látják, hol van épp szükség a méheket igénylő szakemberekre. Ez az ötlet a magyar gazdáknak is megoldást kínálhat bizonyos problémákra, tekintve, hogy a tömeges méhpusztulás hazánkat sem kerüli el.

Fókuszbaninformatikaméhek