2024.04.26, Péntek

Ez az elemzés eldöntötte a munkahelyi klímaháborút

penzcentrum.hu

2018.08.08. 11:49

A hőségben megszaporodó megfázásokat 90 százalékban a klíma okozza. Mutatjuk, mivel lehet megelőzni a bajt!

Hirdetés

Ismét hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos, mely szerdától péntek éjfélig érvényes. Az ilyenkor fellángoló munkahelyi viták eldöntésére a penzcentrum.hu szakértői elemzésekre hivatkozva azt írja,

hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség semmiképp se legyen több 8-10 foknál.

Tehát, ha kint átlagosan 35 fok körül alakul a hőmérséklet, ajánlatos 25-27 fokra beállítani a berendezést. Egyébként az egészségügyi és a munkavédelmi előírások is azt írják elő, hogy a külső és belső hőmérséklet közötti különbség 10 Celsius foknál nem lehet több.


Amire szintén oda kell figyelni

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a klímaberendezések szárítják a levegőt. A száraz levegőtől pedig könnyen kiszáradhat a szemünk, megfájdulhat a fejünk, sőt, kimerültséget is okozhat. Ennek megoldásaként érdemes csak időszakosan üzemeltetni a klímát, akár óránként 20 percre bekapcsolva is meg tudja akadályozni az iroda felhevülését. 

Szintén gyakori probléma a készülékek nem megfelelő elhelyezése.

Amennyiben a hideg levegő közvetlenül éri például a vállunkat, a nyakunkat, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

A levegőt fújó készülék tehát minden esetben legyen a lehető legtávolabb a munkavállalóktól.

Hogy mennyire érdemes mindezeket figyelembe venni, azt a nyári statisztikák támasztják alá.  A tapasztalatok szerint ugyanis a legnagyobb kánikulában egyre gyakoribbak a megfázások, ami 90 százalékban a klímaberendezések rovására írható. Mégpedig amiatt, hogy amikor odakinn extrém kánikula tombol, túlhűtjük helyiségeinket.

munkahelyekFókuszbanegészségklímahőség

Ajánljuk még