2024.04.19, Péntek

Újabb pofon a finnugor származásnak: Attila-szobrot kap Vác

Váci Napló

2018.12.05. 17:37

Cser Károly alkotása már a harmincas években elkészült, de soha nem került felállításra, most a Duna-parton kap helyet.

Hirdetés

A jövő év végére már állhat a Duna-parton az Attila-szobor, adta hírül a Váci Napló. A váci vár alatt területen Rétvári Bence, az EMMI államtitkára és Fördős Attila polgármester számolt be a projektről, amire a kormány 74 millió forintot ad.

"A szobor, amely a főtéren álló első világháborús emlékművet is jegyző Cser Károly alkotása, már a harmincas években elkészült, de soha nem került felállításra" – emelte ki Rétvári Bence. Az államtitkár szerint a hun király szobrának felállítása a magyarság eredetével kapcsolatos újabb vitákat is ki fog majd váltani, de szerinte fontos, hogy az erről a témáról folyó párbeszéd mindig élénk legyen.


Évszázadokon át ezt vallottuk, és a tudomány is igazolta

Fördős Attila a magyarság származásáról folyó korábbi vitákra utalva megjegyezte:

a finnugor rokonság még ma sem bizonyított, bár hivatalosan ezt képviseli a tudományos közösség.

A polgármester gondolatával egybevág egy korábbi cikkünk, ami szerint hosszú évszázadokon át a legkülönfélébb hazai (legjelesebb példája a Képes Krónika) és külföldi történelmi forrásokban a magyarokat rendre szkíta és hun utódként, illetve szkítákként és hunokként emlegetik. Ugyanezt vallották költőink, királyaink, történelmi vezetőink, egészen a 19. századig, a habsburgok által megalapozott finnugor elmélet megjelenéséig.

Ugyanezt támasztja alá, a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékén nemrég elvégzett kutatás, ami a honfoglalók genetikáját tanulmányozta. Ennek eredménye szerint a honfoglaló magyarok a hunoktól származnak,

ugyanis a Kárpát-medencébe érkező őseink jelentős százalékban a hunok DNS-ével rendelkeztek.

A genetikus csoportot vezető Török Tiborral a HVG közölt szeptemberben interjút.


Legutóbb a miniszterelnök is ezt az irányt vázolta

Fördős Attila emlékeztetett arra is, hogy a város az utóbbi években jelentős köztéri alkotásokkal gyarapodott, például méltó helyére került az első világháborús emlékmű. Utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek arra a nemrégi kijelentésére, amely szerint mi, magyarok Attila kései leszármazottjának tekintjük magunkat.

Bejelentették, hogy a pénz hamarosan megérkezik a város számlájára. A törvények által meghatározott lépések után várhatóan a jövő év végére állhat a szobor, amelyet a tervek szerint közvetlenül a Duna partjára helyeznek.

FókuszbantörténelemmagyarsághunokAttila

Ajánljuk még