2024.03.29, Péntek
A Magyar Zene Háza lehet Budapest új ikonikus középülete
Látványterv: Liget Budapest. A fotók (mti) az építkezés április végi állapotát mutatják.

A Magyar Zene Háza lehet Budapest új ikonikus középülete

mti, magyarepitok.hu

2019.05.31. 11:16

A Magyar Építő által kivitelezett különleges épületről a tervező Fudzsimoto Szú japán sztárépítész, valamint a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be az MTI-nek.

Hirdetés

Áprilisban írtunk arról, hogy megkezdődtek a magasépítési munkák a Liget Budapest Projekt egyik leglátványosabb elemén: a Magyar Zene Házán, melynek munkálatait a Magyar Építő Zrt. vállalta el. A korábban a nagyközönségtől elzárt területen, a volt Hungexpo-irodaházak helyén felépülő kulturális központ elkészültével nem csupán különleges kulturális központtal gazdagodik Budapest, de több ezer négyzetméternyi zöldterületet is visszakapnak a parkhasználók.

 

A látványtrvre kattintva galéria nyílik.

 

A természetközeliség élményét adja majd vissza az épület

Csütörtökön a légies üvegszerkezetekkel elkészülő épület főtervezője, a nemzetközileg elismert japán Fudzsimoto Szú számolt be az MTI-nek arról, hogy mit jelent számára az építkezés és az azt körülvevő Liget Budapest Projekt.

"A legfontosabb, ami megfogott, az a Liget Budapest víziója: az, hogy itt lehetőség nyílik a természet és a kultúra integrációjára. Ez egyszerre kihívás és gyönyörű feladat"

- emelte ki.

 

 

Elmondta: a Magyar Zene Háza a park kellős közepén fog állni, minden oldalról fák veszik körül, ezeket az adottságokat pedig tisztelettel kezeli a beruházás. Az épület ezért pedig meghagyja majd a természetközeliség érzését.

 

"A Liget Budapest erős modell lehet a jövő urbanisztikai fejlesztéseinek"

A japán sztárépítész leírta az épülő kultúrpalota belső szerkezetét is. Kifejtette: a földszinten az üvegfalakkal övezett koncertterem kap helyet, így bentről is rá lehet majd látni a zöld parkra, a nagyobb kiterjedésű, állandó és időszaki kiállítótereket pedig térszint alatt helyezik el, ezzel megmarad az épület könnyedsége.

 

 

A Liget Budapest projekt erős modellként működhet a jövő urbanisztikai fejlesztései számára - emelte ki.

A lebegő hatású tető - amely a könyvtárat és a zenepedagógiai termeket fogadja be - lyukacsos kialakításával helyet hagy majd a fáknak a növekedéshez, másrészt jelentősen túlnyúlik majd az épületen, ezzel is segít mintegy egymásba olvasztani a házat és környezetét – tette hozzá.

 

Kompromisszum nélkül találták meg az egyensúlyt a vízió és az építőipari szempontok között

Fudzsimoto Szú hozátette még, hogy az épület megközelítésekor az alapélmény a fák közötti séta. Ez az élmény folytatódik a tető alá érve, majd a házba belépve is, hiszen még a koncertterem falai is üvegből lesznek, ezzel is emlékeztetve a látogatót arra, hogy egy liget közepén hallgatja a zenét.

 

 

Mint elmondta, hogy a tervezés során természetesen

meg kellett találni az egyensúlyt az esztétikai, technológiai és múzeumszakmai szempontok között, de nem kellett a projekt lényegét érintő kompromisszumot kötnie.

Fudzsimoto Szú nagyszerű kezdeményezésnek nevezte a Liget Budapest projektet: kiváló ötlet integrálni a park természeti és épített környezetét, a történelmi múlt örökségét a jövő megoldásaival - közölte a japán építész, aki kiemelte a Városliget által a jövőben kínált programok sokszínűségét is.

A japán építész a ház kivitelezésének részleteit érintő kérdések miatt érkezett Budapestre, hogy az általa tervezett, egyedülállóan izgalmas, természetközeli épület a látványterveknek megfelelően valósulhasson meg.

 

A kivitelezés menetrend szerint halad

Az interjú alkalmával szintén nyilatkozó Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt Vársliget Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

az épület kivitelezési munkálatai menetrend szerint haladnak. Zajlik a magasépítés, így egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz a különleges épület,

melynek terveit nemzetközi tervpályázaton a magyar és nemzetközi zsűri 168 pályamű közül választotta ki - emlékeztetett.

 

 

A Magyar Zene Házával egy új kulturális intézmény és egyben közösségi tér is érkezik a Városligetbe - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, hozzátéve: Fudzsimoto épülete nagy eséllyel pályázik Budapest új ikonikus építményének címére, az intézmény pedig egyszerre varázsolhatja családi programok központjává és pezsgő találkozóhellyé a Városligetet.

Galéria

FókuszbanMagyar Építő ZrtBudapestLiget Budapest ProjektVárosligetkulturális központ