2024.05.23, Csütörtök

Háromnapos szabadtéri gasztroélményeket kínálnak áprilisban

2016.04.10. 13:26

Három különleges naphoz kapcsolódva szabadtéri eseményekkel egybekötött gasztronómiai élményeket kínál a Magyar Turizmus Zrt. Kóstolj bele a tavaszba! címmel április 22. és 24. között.

Három különleges naphoz, a Föld, a Tájházak és Szent György napjához kapcsolódva kirándulással, természetjárással, szabadtéri eseményekkel egybekötött gasztronómiai élményeket kínál a Magyar Turizmus Zrt. Kóstolj bele a tavaszba! címmel április 22. és 24. között.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a szentendrei Skanzenben tartott pénteki sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a három környezetbarát és hagyományőrző eseményhez speciális program- és szállásajánlatokat gyűjtöttek össze országszerte.
2016 a gasztroélmények éve. A tematikus év első népszerűsítő akciója a már hagyományosnak számító Torkos csütörtök volt, a mostani Kóstolj bele a tavaszba! háromnapos hétvégi akció pedig első alkalommal jelentkezik, összefogva a Föld napja nemzetközi rendezvényt, a Szent György-napi szokásokhoz szorosan kapcsolódó Tájházak napját és az Európa-szerte a tavasz kezdetének tartott Szent György-napot, amikor először hajtották ki az állatokat a legelőre. A programok és a gasztronómiai kínálat ezeknek a napoknak a témájához illeszkedik.
A nemzetközi felmérések szerint a turistaköltések harmadát az ételek és italok teszik ki. Kiemelt szempont, hogy a hazai gasztronómiai rendezvényeken olyan termékekkel lehessen találkozni, ahol maguk a termelők is bemutatkoznak. 
Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a skanzen egyfajta közvetítő szerepet tölt be. A megújult skanzen már régóta sokkal több, mint régi épületek, tárgyak bemutatása, hanem életminőség-javító tudást próbál átadni a 21. század emberének. 
Bereczki Ibolya, a skanzen főigazgató-helyettese, a Tájházszövetség elnöke emlékeztetett arra a kezdetektől deklarált törekvésükre, hogy a tájházak ne csak épületet, gyűjteményt, kiállítást jelentsenek, hanem közösségteremtő és közösségi helyszínek is legyenek. A Tájházak napja 2013-ban indult és szorosan kapcsolódik április 24-hez, Szent György napjához. Az egész Kárpát-medencében, de Európa-szerte is erős a Szent György-kultusz, szerepe nemcsak a művészettörténetben, művelődéstörténetben, hanem a néprajzban és a népi hagyományokban is nagyon fontos. Segítő szent volt, elsősorban a pásztorhagyományokhoz kötötték. Az idén csatlakozott mintegy ötven tájház saját gasztronómiai kínálatot is nyújt, a rendezvények egyszerre szólnak a település saját közösségéhez és a betérő látogatókhoz. 

forrás: mti

Galéria

KultúraföldSkanzenTájházak Napja