2024.04.23, Kedd

Reményt kell ébreszteni - húsz éves az ÁGOTA-tábor

Pest Megyei Kormányhivatal

2016.07.29. 07:10

Népszerű a táborozók közt a Roma est, az ÁGOTA Bál, a Toldi verseny, a Ki Mit Tud, a Szépségverseny, de tartanak játékos és sportvetélkedőket, futball-, asztalitenisz-, csocsóbajnokságot, valamint kézműves- és készségfejlesztő foglalkozásokat, koncerteket és lovas programokat.

Hirdetés

Összesen 700 állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett az ország több megyéjéből Doboz-Szanazugba, az Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozójára. A két évtizedes múltra visszatekintő tábor hétfői, úgynevezett köszöntő napi rendezvényén az „ágotások” minden vendégüket, (minisztert, kormánymegbízottat vagy éppen püspököt) hatalmas ovációval köszöntötték, és együtt pingpongoztak, vagy csocsóztak velük.

Összesen 250 önkéntes és 50 technikai munkatárs is dolgozik az idei táborban. Erre azért van szükség, mert a helyszínen nyújtott személyes gondoskodás azt az érzést hivatott megalapozni a gyerekekben, hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal. Minden azt segíti elő, hogy a traumatikus élményeiket feldolgozni, félelmeiket leküzdeni, szorongásaikat oldani legyenek képesek. A beszélgetéseket szituációs játékok, színdarabok, művészeti alkotások létrehozása, ügyességi, műveltségi és csapatépítő vetélkedők egészítik ki.

„Az ÁGOTA Alapítvány Magyarország összes megyéjében támogat gyermekotthonokat, árva és családból kiemelt gyermekeket, veszélyeztetett fiatalokat” – beszélt a kezdeményezés hátteréről Kothencz János, az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány alapítója, elnöke. Hozzátette, céljuk az, hogy a résztvevők úgy érezzék, hazaérkeztek. Szeretnék megtapasztaltatni a fiatalokkal, hogy a korábbi életük során átélt nehézségeik ellenére, érdemeiktől függetlenül, elfogadható és szeretetreméltó emberek.

„Kothencz Jánosnak volt egy álma húsz esztendővel ezelőtt. Az szerette volna elérni, hogy együtt lehessenek a fiatalok, és mindennek ő legyen a motorja”— méltatta az ötletgazda munkáját Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki arra bíztatta a jelenlévő „ágotásokat”, hogy merjenek álmodni, illetve legyenek büszkék magukra, erre a közösségre. Ám ez utóbbi megszerzéséhez, mint fogalmazott, tudásra, kitartó tanulásra van szükség.

Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közigazgatási Államtitkárságának államtitkára beszédében a szolgáló, önzetlen szeretet fontosságáról szólt.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök pedig megköszönte a támogatók segítségét és a kezdeményezés értékét hangsúlyozta.

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az Ágota név „a jó” jelentéséből kiindulva azt fogalmazta meg köszöntőjében, hogy a tábor hangulatán és a fiatalok arcán is látható, hogy nagyon jó, amit húsz év alatt Kothencz János létrehozott.

A programokat úgy állították össze, hogy a legtöbb élményt felszabadító elfoglaltságot kínálják a fiataloknak. A tíz nap során olyan önmegtapasztaláshoz segítik a fiatalokat, ami saját önbecsülésük újraértékelését hozhatja és mindez egy reménytelibb jövőt kínálhat számukra. Reményt kell ébreszteni- vallják a szervezők.

A rendezvényen beszédet mondott még, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere is.

Az „ágotás” fiatalok minden vendégüket nagy szeretettel fogadták és megkérték őket, hogy írják alá a pólójukat.

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal

Fotók: promenad.hu