2024.03.28, Csütörtök

Súlyosan rákkeltő anyagok mutathatók ki Gyömrő talajvizében

greenpeace.org

2016.10.11. 16:26

Gyömrőn és környékén a Pevdi elhagyatott, veszélyes hulladéka okozhat szennyezést – számolt be a Greenpeace Magyarország. Egy vizsgálat a határértéket több százszorosan, egy esetben több mint tízezerszeresen meghaladó szennyezéseket talált a talajvízben.

Hirdetés

A PEVDI, azaz a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat legnagyobb, gyömrői gyára az 1950-es években kezdte meg a termelést. A vállalatot 1992-ben Pevdi Kft. néven privatizálták, ám ekkor nem rendelkeztek a környezetvédelmi kérdésekről - azaz a korábbi szennyezésről, az ottmaradt több száz tonnányi veszélyes és nem veszélyes hulladékról, megsértve a már akkor is érvényes jogszabályokat. Így, miközben a termelés tovább folyt, a hulladékok évtizedekig ott álltak kezeletlenül.

Az üzemben 2004 júliusában külön szennyezéssel járó baleset történt: kirepedt egy szabálytalanul tárolt 1000 literes hordó, melyből maró, irritáló hatású butil-akrilát gőz jutott ki a környezetbe. Végül 250 embert telepítettek ki ideiglenesen. A Pevdi Kft-re 2 millió forintos bírságot szabott ki az ÁNTSZ a szabálytalanságok miatt.

 

A csődbe ment Pevdi új tulajdonosa tisztította meg a területet

A balesetet követő vizsgálatok során korábbi jelentős környezetszennyezésekre is fény derült. A szomszédos lakókertek kútjaiban az emberi rákkeltő benzol a határérték 4,1-szerese; a szintén rákkeltő, mérgező triklór-etilén a 12-szeresében volt jelen. A szennyezés forrása a PEVDI-telep vegyszerekkel teli talaja volt.

Ezután Gyömrő polgármestere utasította a jegyzőt, hogy intézkedjen a szakhatóságoknál: szállítsák el a gyár udvarán felhalmozódott, az akkori információk szerint több száz tonnányi veszélyes hulladékot. A Pevdi Kft. ugyanis nem vállalt felelőséget a területén a korábbi évtizedekben (még a PEVDI idején) odakerült veszélyes hulladékért, arra hivatkozva, hogy az már ott volt, mikor a tulajdonába került a terület. Nem sokkal később a cég csődöt is jelentett. 2010-től a Revdex Kft. lett az új tulajdonos, aki a Saubermacher-Magyarország Kft-vel szerződve elszállíttatta a veszélyes hulladékot és megtisztította a területet.

 

A mélyen elásott hulladék eltakarítására az új tulajnak sem futotta

Sajnos később kiderült, hogy maradtak hulladékok a területen. Nemhogy a kármentesítés, de még az ahhoz szükséges, a teljes szennyezettséget felmérő tényfeltárás sem készült el határidőre. Ráadásul korábbi üzemi dolgozók azt állították, hogy az üzem területén a talajban 4-8 méteres mélységben további hulladékok vannak, illetve hogy a területről elszállított hordók egy része Gyömrő más részén lett elásva. Előbbit megerősítette 2015-ben a Saubermacher is. Ők a helyszíni szennyezettségfelmérés alapján javasolták a hatóságnak, hogy a meglévő szennyező források felkutatása érdekében kezdődjön meg az elásott veszélyes hulladékok keresése a Pevdi területén.

A Saubermacher továbbá kiemelte, hogy a terület épületeiben még található (feltételezhetően veszélyes) hulladék, amely bizonytalan összetételű; illetve hogy a jelenlegi tulajdonosnak a kárenyhítés folytatására nincs forrása.

 

Az ivóvízben is megjelent a szennyezés

A Saubermacher által 2012–13-ban végzett tényfeltárás szerint a talajvízben a határértékeket nagyon jelentősen meghaladó mennyiségben vannak jelen mérgező anyagok. Többek között:

  • diklór-etilén, akár 270-szeres;
  • vinil-klorid (rákkeltő), akár több mint 10.000-szeres;
  • etil-benzol (lehetséges rákkeltő), közel 200-szoros;
  • tetraklór-etilén, több mint 80-szoros;
  • benzol (rákkeltő), közel 50-szeres mennyiségben a határértékekhez képest.

A talajvizen keresztül a szennyezés a környékbeli lakosok telkeinek kútjaiban is megjelent. Ha ezt a vizet fogyasztják, az közvetlenül, akut módon károsíthatja az egészséget, hosszú távon pedig daganatkeltő kockázata van az ezen anyagoknak való kitettségnek.

2016-ban a Pest Megyei Kormányhivatal mint környezetvédelmi hatóság kötelezte a területen immár tevékenykedő Revdex Kft-t, hogy végezze el a részletes tényfeltárást a talaj és a talajvíz szennyezettség teljes felmérése érdekében. Magyarán a terület még mindig szennyezett, a szennyezettség mértéke és kiterjedtsége nem ismert részletesen, ráadásul a területen maradtak veszélyes hulladékok is.

A Greenpeace Magyarország mindezen információk alapján 2016 szeptemberében az eset kivizsgálását kérte a Pest Megyei Kormányhivataltól, és részletes javaslatot tett a probléma elhárítására.

HelyiGyömrőgreenpeaceszennyezőanyagok