2023.02.06, Hétfő

Akár hisszük, akár nem, a budapestiek szeretik a fővárost!

2016.12.14. 06:37

Otthon, szabadság, lehetőség, élet, pezsgés, szerelem, csoda, haza, lüktetés és minden – ezekkel a szavakkal jellemzik leginkább Budapestet a lakói egy felmérés szerint.

Hirdetés

Neked mit jelent Budapest? címmel nyílt közösségi kiállítás a fővárosról hétfőn a fővárosról a belvárosi Projekt Galériában (Kossuth Lajos utca 14.-16.). A megnyitón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes egy rendhagyó felmérésről számolt be, amit a fővárosi önkormányzat indított.


A szavak lettek a kiállítás alapjai

A kutatás célja az volt, hogy kiderüljön, milyen szavakkal, kifejezésekkel fémjelzik az emberek Budapestet. Bár a mindennapok során sokszor nem ezt a közhangulatot tapasztaljuk az utcán, a tíz legnépszerűbb szó egészen pozitív hozzáállást tükröz: az otthon, a szabadság, a lehetőség, az élet, a pezsgés, a szerelem, a csoda, a haza, a lüktetés és a minden volt a legtöbbször választott.

"A projekt során azokat a szavakat kerestük, amelyek a leginkább összefoglalják azt, hogy a budapestiek számára mit jelent a főváros" - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ezekből a szavakból, különböző installációk által épül fel ez a sokrétű és izgalmas tárlat, amelyen többféle művészeti forma is megjelenik.

Többek között kiterjesztett valóság keretében, szemüveg segítségével próbálhatják ki a látogatók azt, hogy miként elevenedik meg az adott szó egy-egy helyszínen, de a szavak installációkban, falakra festve, fényújságban vagy videókon is feltűnnek.


A kedvenc szót táskán is haza lehet vinni

Emellett a Nubu jóvoltából az érdeklődők egy dizájner táskára írhatják fel azt a szót, ami számukra a leginkább szimbolizálja a fővárost.

Mint elmondta, a fővárosi önkormányzat feladata az is, hogy kielégítse a városban élők igényeit és reflektáljon azokra az szükségletekre, amelyeket a budapestiek a városukkal szemben támasztanak. A nem reprezentatív szógyűjtésből kiderült, hogy Budapest lakói pozitívan viszonyulnak a fővároshoz.

A kiállítás január 23-ig látható.

Helyikiállítás