2024.07.20, Szombat

Új bölcsődét kapott a XIII. kerület

OTS

2017.01.11. 07:43

A fogyatékkal élő gyermekek fogadására is alkalmas budapesti bölcsőde közel félmilliárd forintból született újjá.

Budapesten a XIII. kerületben átadták a teljes körűen felújított Vizafogó lakótelepi bölcsődét. A 3 és fél hónap alatt elvégzett, 420 millió forintos rekonstrukcióban az épület

  • belső és külső felújítása,
  • épületgépészeti és elektromos rendszerének korszerűsítése,
  • a bejáratok akadálymentesítése,
  • valamint az udvar teljes felújítása is megtörtént.

A panelos, öt gondozási egységből álló bölcsődeépület 1984-ben épült, a lakótelepen élő családok kisgyermekeinek napközbeni ellátására, jelenleg 140 férőhelyes. A felújítás szükségességét indokolta, hogy az épület folyosóján repedések jelentek meg, a gépészeti vezetékek elöregedtek.


A fogyatékkal élő gyerekeknek is megoldást ad

A felújítás során a helyiségek mesterséges szellőzést kaptak. Kialakítottak egy sószobát, valamint egy új mozgássérült WC-t, amelyet a szülők is használhatnak. Minden padló és falburkolatot kicseréltek, a foglalkoztatókban tapéta és 1,3 m magasságig mosható, fertőtleníthető festés készült.

Emellett kicserélték a homlokzati nyílászárókat, a homlokzat új szigetelést kapott. A játszóudvar tereprendezése mellett megoldódott a csapadékvíz elvezetése, a homokozók teljes felújítása és árnyékolása, a játszószerek cseréje, pótlása, a meglévő zuhanyzók átalakítása kerti tocsogóvá. Újra füvesítették és sövényekkel telepítették a területet, kiépült az automata öntözőhálózat.

A kerületben a fogyatékkal élő kisgyermekek fogadására az Ugri-bugri az egyik kijelölt bölcsőde. Az elmúlt 10 évben ebből a bölcsődéből 48 sajátos nevelési igényű (SNI) kisgyermek került el óvodába. Mivel több kisgyermeknevelő gyógypedagógiai asszisztensi végzettséggel is rendelkezik, a gyermekek szakszerű nevelése és gondozása biztosított.


Dinamikus pályán a kerület

A kerületi polgármester, Dr. Tóth József megnyitó beszédében a XIII. kerület többi fejlesztéséről is szólt. Elmondta, a kerületben jelenleg mintegy 3 ezer lakás épül, ezzel a kerület éllovas a fővárosban. A szociális ágazat költségvetése 3 milliárd forint, amelyből 2,5 milliárd az intézmények működését biztosítja. 500 millió forintot segélyezésre költ az önkormányzat, mert az állam ezen a területen semmit sem fedez.
 
A gyermekellátásról szólva elmondta, hogy a kerületben 1000-1200 gyermek születik évente. Részükre 980 bölcsődei és 98 családi bölcsődei férőhely áll rendelkezésre.

 

Helyibölcsőde