2024.03.28, Csütörtök

Nukleáris fűtőelem gyártásba kezd egy cég Vecsésen?

vg.hu

2017.03.28. 16:14

Furcsaságra figyelt fel a hivatalos cégjegyzékben a Világgazdaság.

Hirdetés

A nukleárisfűtőelem-gyártást jelölte meg főtevékenységeként egy újonnan bejegyzett, hárommillió forintos alaptőkéjű társaság, a First EU Center Nuclear Fuel Kft. Tulajdonosai ukrán magánszemélyek, Olekszandr Grebenjuk és Olekszandr Sztrahov, s a cég vecsési címe egy üzletházé.

Nehéz elképzelni, hogy az „Első Uniós Nukleáris Fűtőelemközpont Kft.” valóban e termék gyártására készülne. Atomerőművi fűtőelemet a világon mindössze húsz társaság állít elő, a két tulajdonos hazájában, Ukrajnában például egy sem. Egy ilyen beruházás költsége összevethető egy atomerőműével, még nagyobb is lehet annál.

Speciálisak a létesítmény szakmai feltételei is, továbbá egy ilyen komplexumról az első döntések politikai szinten születnek meg. A fűtőelemmel számos európai országot is ellátó oroszországi TVEL például 2012 táján hosszan mérlegelte, hogy Ukrajnában vagy attól nyugatra – például Magyarországon – létesítse-e az első ilyen gyárát. Végül úgy döntött, sehol.

A vecsési társaság vélhetőleg inkább csiszolótermékeket, nemfém ásványi terméket, vas-, acél, vasötvözet-alapanyagot, acélcsövet vagy hidegen húzott acélrudat gyárt majd, ugyanis ezek is szerepelnek a tevékenységlistáján.

HelyiVecsés