2024.03.19, Kedd

Megmenekül az Újbudát jelképező templom

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.08.28. 14:01

A XI. kerületi Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom több ütemben, több mint 300 millió forintból újulhat meg, így a már megsüllyedt, alámosott részei is megmaradnak.

Hirdetés

Háromszáztízmillió forint támogatást kap a ciszterci rend a budai Szent Imre-templom felújítására - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője hétfőn. Kiemelte: a Villányi úton álló Szent Imre-templom Újbuda jelképe, a városrész címerében is szerepel. 1938-ban építették, alapkövét 1936-ban tette le Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás.

Szkaliczki Csaba Örs plébános elmondta: a rend még 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) 130 millió forintot, most pedig 180 milliós kormányzati támogatást kapott. A legégetőbb feladatnak a templom Gellért-hegy felőli, megsüllyedt részének megmentését nevezte, a hegyről lefolyó víz ugyanis alámosta az épületet. A templom homlokzata, a lépcső és az erkély is felújításra szorul, és megtörténhet a templom belsejének festése, műszaki és gépészeti felújítása. Terveik szerint felújítják a templomban lévő két hittantermet is, és kialakítanak egy lépcsőgalériát a templomtorony egyik feljárójában, ahol időszaki kiállításokat rendezhetnek majd.

A kivitelezési munkák egy részére már a közbeszerzési eljárás is lezajlott, a hétfőn megjelent eredménytájékoztató szerint külső felújítási munkákat végez majd a templomon a budapesti Alp-Inter Magasépítő Kft. nettó 124,4 millió forintból.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: a ciszterci rend két év múlva lesz 900 éves, ebből az alkalomból a kormány 4,8 milliárdos össztámogatásról döntött, amelyből szerte az országban megújulnak a rend iskolái, templomai.

Helyiépítőipari cégektemplomÚjbuda