2024.03.29, Péntek
Néhány négyzetméteres, mégis felér egy erdőnyi fával az óbudai mohafal
Facebook

Néhány négyzetméteres, mégis felér egy erdőnyi fával az óbudai mohafal

pestpilis.hu

2017.08.31. 15:33

A négy méter magas installáció fél évig tisztítja a levegőt a III. kerület átlagosnál magasabb légszennyezettségű részén.

Hirdetés

Légtisztító mohafalat helyeztek üzembe Óbudán, a Kolosy téren csütörtökön. Az önkormányzat beruházásában felállított környezetvédelmi berendezés a főváros egyik legforgalmasabb részén nyeli el az egészségre káros anyagokat.

A kisebb erdőnyi fa légtisztító erejével felérő utcabútort hat hónapra bérli az önkormányzat – jelentette be Bús Balázs III. kerületi polgármester. Hozzátette: a német fejlesztésű CityTree mohakazetta ideális esetben akár 275 városi fa levegőtisztító képességét is eléri.

Hogyan szűri meg a levegőt a mohafal?

A mohafal titka a speciális mohafajokban, illetve a számukra teremtett, növekedésükhöz szükséges feltételeket biztosító rendszerben rejlik. A CityTree életteret biztosít a moháknak, melyek más, kisebb növények árnyékában és vízszükségletük folyamatos szinten tartása révén vegetálnak és tisztítják a levegőt. A mohák nagy mértékben képesek megkötni az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, szén-dioxidot illetve a szálló, kis szemcséjű port (mely a legveszélyesebb az egészségre). A káros anyagokat a mohák a saját biomasszájukban hasznosítják. A fal ideális élőteret nyújt a mohák számára árnyékot adó, kisebb növények együttes telepítésével, illetve a növekedéshez szükséges folyamatos vízellátást és páratartalmat biztosítva. Az utcabútor folyamatosan méri a környező levegő szennyezettségét és saját teljesítményét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Berlin, Oszló, Párizs és Hong Kong után Budapest is csatlakozik azokhoz a világvárosokhoz, ahol hasonló mohafalat helyeznek el forgalmas közterületeken a levegő és ezzel az életminőséget javítva.

A főváros II. és III. kerületében is számos, a környezet állapotát javító fejlesztés valósult, illetve valósul meg a közeljövőben – emlékeztetett Varga Mihály megemlítve a Millenáris bővítését, a Mészkő utcai park kialakítását, valamint a Szent Margit Kórház nemrégiben felszerelt napelem-rendszerét is.

HelyikörnyezetvédelemÓbuda-Békásmegyerinnováció