2023.12.02, Szombat

Egyedülálló art deco bútorgarnitúra került ismét magyar kézbe

MTI

2017.09.08. 15:05

Az orientalista festő, Tornai Gyula kevés bútort tervezett, az MNB-nek köszönhetően egy szettjét most a Nagytétényi Kastélymúzeumban állítják ki.

Hirdetés

A tervek szerint az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélymúzeumába kerül egy Tornai Gyula festő- és iparművész által tervezett, hat darabos art deco szalongarnitúra. A könyvszekrényből, íróasztalból, karosszékből, kerek szalonasztalból és két fotelből álló bútoregyüttest kiállításon fogják bemutatni a múzeumban - közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely Értéktár programja keretében 225 ezer euróért vásárolta a bútorokat egy német galériából.

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került, magyar művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyar hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

 

Szinte példa nélküli a szóban forgó garnitúra díszítése

Tornai Gyula (1861-1928) festőművész bútortervezői tevékenységéről kevés információ áll rendelkezésre, bútorait feltehetően egyedi felkérések alapján tervezte, ezeket a funkcionalitást is felülíró festőiség jellemzi. Dominálnak a látványosan faragott elemek, amelyek körbeveszik a nagy, sík felületeket borító, többnyire keleti táj- vagy városképeket, szimbolikus motívumokat ábrázoló intarziákat. A bútorok ilyen jellegű díszítése szinte példa nélküli a korszakban, mind az európai, mind a magyar bútorművészetben. Az eddigi kutatások alapján Magyarországon Tornai egyetlen bútora sem maradt fenn, valamennyi külföldön található.

A szóban forgó szalongarnitúra magas színvonalú szobrászati és intarziaműves kivitelezése bizonyítja, hogy a garnitúra elkészítője Hajts Jakab faszobrász és műbútorasztalos volt. Készítésének ideje az 1910-es évek második felére tehető. Az erőteljes plasztikus elemek és a festményszerű berakott díszítmények adta összkép egészen extravagáns és semmihez sem hasonlítható külsőt ad Tornai bútorainak - szerepel a kommünikében.

Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására az országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló tanácsadó testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg, megvalósítására az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

HelyiMagyar Nemzeti BankNagytétényiparművészet