2024.04.23, Kedd

Időközi választás lesz Pécelen áprilisban

MTI

2018.02.11. 13:48

Az önkormányzati ciklus meghosszabbodásával már a parlamenti választással egy időpontban is lehet időközi önkormányzati voksolást tartani.

Hirdetés

Az idei év az első, amikor a parlamenti választást követő ősszel nem lesz általános önkormányzati választás is. Ennek az az oka, hogy az alaptörvény öt évre emelte az önkormányzati ciklus hosszát, így utoljára 2014-ben tartották egy évben a kétféle választást.

Mindezzel egy másik változás is együtt jár: korábban a választási évben csak április 1-jéig lehetett időközi önkormányzati választást tartani, ez a korlátozás azonban már nincs érvényben. Április 1-jéig még kilenc településen 11 időközi önkormányzati választás lesz, április 8-án pedig hat helységben lesz ilyen. Évente körülbelül 120 időközi önkormányzati választást tartanak az országban, az esetek túlnyomó többségében polgármestert kell választani.

Április 8-án Pécelen egyéni választókerületi képviselőt választanak, akárcsak Komáromban. Emellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csobajon és Hejőbábán és a szabolcs-szatmár-beregi Laskodon polgármestert, a baranyai Sárokon pedig önkormányzati képviselőt fognak választani.

 

Ezek az időközi választás kiírásának szabályai

A jogszabály szerint többek között akkor kell időközi önkormányzati választást tartani, ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatása megszűnik, vagy az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott. Ha egy listáról megválasztott képviselő esik ki, helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.

Az időközi választás szavazásának napját úgy kell kitűznie a helyi választási bizottságnak, hogy a szavazás a kitűzés napját követő nyolcvanadik és századik nap közé essen.

Helyiidőközi választásPécel