2024.03.28, Csütörtök

Így születik impozáns neoreneszánsz épület egy belvárosi kockaáruházból

pestbuda.hu, jozsefvaros.hu

2018.03.05. 14:51

Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház szépségeit kereken ötven éve takarja el egy csúnya alumíniumburkolat.

Hirdetés

Lebontják az alumíniumborítását és felújítják a Blaha Lujza téri Corvin Áruházat, közölte a VIII. kerületi önkormányzat lapja – írja a jozsefvaros.hu-ra hivatkozva a pestbuda.hu.


Miért került alumínium a történelmi épületre?

Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza, a historizáló, neoreneszánsz épület Reiss Zoltán tervei alapján 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború után 1944-ben bezárták az épületet.

Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott, ám az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára a jelenleg is látható alumíniumborítás, ennek rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.


Nemcsak a homlokzat újul meg

A Józsefvárosi Önkormányzat évek óta szorgalmazza, hogy a magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épületről kerüljön le az alumíniumborítás. A homlokzatfelújítást a magyar állam 300 millió forinttal támogatja. A Józsefvárosi Önkormányzat február végén arról döntött, hogy a tavalyi év végi kormányhatározatban megítélt 300 millió forintos támogatást a Corvin Áruház műemléki homlokzatának felújítására fordítja.

A tervek szerint a homlokzat 2019 év végéig megszépül. Emellett az épület tulajdonosa magánberuházás keretében tervezi a tető, a gépészeti rendszer, az elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is.

A beruházás azért is időszerű, mert a Fővárosi Közgyűlés tavalyi döntése értelmében az idei év végén megkezdődik a Blaha Lujza tér rekonstrukciója. Kocsis Máté polgármester az üggyel kapcsolatban kiemelte: a cél az, hogy a Blaha Lujza tér és környéke megújulásával egy időben nyerje vissza a Corvin Áruház az eredeti, patinás arculatát.

 

HelyiáruházJózsefváros