2024.04.19, Péntek

Gerillabetelepítések teknőseit és halait szedték ki a városligeti tóból

mti

2018.05.31. 14:52

Az illegálisan telepített, jókora méretűre megnőtt jövevények az állatkertbe kerültek, a helyükre algaevő halak jönnek. A tó ugyanakkor átfogó tisztogatáson esett át.

Hirdetés

A Városliget Zrt. megbízásából kitakarították a városligeti Felső-tavat. A néhány napos munkálatok során a tavat leengedték, medrét fertőtlenítették és iszapmentesítették, majd korszerű vízkeringető és uszadékfogó rendszereket telepítettek. Az eszközök garantálják, hogy a víz minősége a jövőben is megfelelő maradjon.


Ezért volt rá szükség

A fenntartó intézmény közleményében azt írják, elengedhetetlenné vált a tó leengedése és medrének kitisztítása a fenéken felgyülemlett szennyezett iszap, a leromlott vízminőség, valamint a hamar jött nyári meleg hatására beindult algásodás miatt.

A speciális munkálatokat megelőzően a szakemberek lehalászták a tóba engedély nélkül betelepített halakat, teknősöket, majd azokat biztonságosan, számukra megfelelő élőhelyre, többek között a Fővárosi Állatkertbe szállították. A projektről készült kisfilm szerint megdöbbentő méretű halak kerültek elő a tóból:


Erre azért volt szükség, mert a tó nem alkalmas élőhely az abba nagy mennyiségben, felelőtlenül beengedett halfajták számára.


A csírákat és a repedéseket is eltüntették

Ezt követően kiszerelték a tóban található szökőkutat, levegőztető berendezéseket, szivattyúkat, majd leeresztették a tavat, a folyamat pedig a mederben lévő folyékony iszap kiszivattyúzásával és elszállításával folytatódott.    

A következő lépésben részletesen átvizsgálták a mederfeneket és a zsiliprendszert, amelyeken kijavították a sérüléseket, repedéseket, majd teljesen fertőtlenítették azt, és eltávolították az algacsírákat annak érdekében, hogy minél kevesebb jelenjen meg az újra feltöltött tóban.    

Uszadékfogó mobil skimmereket is üzembe helyeztek, amellyel a tó felszínén lévő uszadékot lehet majd felfogni és eltávolítani. Utolsó lépésekként visszaszerelték a szökőkutat és a levegőztető rendszereket, majd a Széchenyi-fürdőből érkező friss vízzel feltöltötték a medret.     

A későbbiekben tervszerűen, ellenőrzött mennyiségben algaevő halakat telepítenek, amelyek szintén segítenek a vízminőség javításában.    

Helyiállatvédelemközösségi térVárosliget