2024.04.23, Kedd

Átalakítja a BAH-csomóponti közlekedést a két hónapig tartó felújítás

bkk.hu

2018.07.02. 15:56

A forgalmas budai helyszínen szükséges karbantartás miatt ideglenesen egyirányúvá vált a felüljáró, és az autók egy részét a villamossínekre terelték át.

Hirdetés

Hétfőn elindult az I., XI. és XII. kerület találkozásánál elhelyezkedő BAH-csomópont karbantartása. A munka során:

  • a felüljárón új aszfaltburkolatot építenek,
  • dilatációcserét végeznek (dilatáció: a tartószerkezet hőváltozás okozta mozgásait felfogó szerkezet),
  • újraépítik a híd szigetelését,
  • cserélik a víznyelőket,
  • javítják a hídszegély külső felületeit, a szegélyeket, a korlátokat,
  • korrózióvédelmet kap a hídszegély belső acéllemeze.

A Budapesti Kommunikációs Központ a Magyar Építők kérdésére közölte, hogy a munkát a Budapest Közút Zrt. végzi saját kivitelezésben. A karbantartási munkát még a Lánchíd felújításának kezdete előtt be kell fejezni, ezért azt az év többi időszakához képest kisebb forgalmú július–augusztusi időszakra időzítették.

 

Így oldják meg a közlekedést a területen

Várhatóan augusztus végéig egyirányúsítják a BAH-csomópont felett húzódó felüljárót a városból kivezető irányba, azaz csak a Hegyalja út felől az M1-es és M7-es autópálya felé közlekedők tudják igénybe venni. Számukra a forgalmi rend nem változik, a felüljáró változatlan közúti forgalomáteresztő képességgel áll rendelkezésre. A belváros felé haladó forgalom gördülékenysége érdekében a Villányi út és a Budaörsi út kereszteződése és a BAH-csomópont között a közúti forgalom számára is megnyitják a villamospályát.

A Budaörsi út belső sávját a villamosvágányra terelik (ezt a sávot kizárólag személygépkocsik használhatják majd), a Villányi út felől érkező forgalom számára pedig a Budaörsi út kereszteződésében egy önálló sávot biztosítanak a BAH-csomópont felé. Így tehát összesen három sávon haladhat a belváros felé a forgalom, amelyet a közlekedési jelzőlámpák hosszabb zöld jelzése is segít majd.

A Jagelló út és az Alkotás utca felé tartó járműveknek érdemes lesz a villamosvágányra terelt sávot használni, míg az Erzsébet híd a Budaörsi út külső sávjából lesz könnyebben elérhető.

Megszűnik a Hegyalja útról (az Erzsébet híd irányából) érkezők számára a Villányi út és a Budaörsi út felé történő balra kanyarodás lehetősége a csomópont forgalomáteresztő kapacitásának növelése érdekében. Ez az útirány a Hegyalja út–Jagelló úti kereszteződésen át, a visszakanyarodó sáv használatával lesz elérhető.

A Hegyalja út XI. kerület felőli szakaszáról az Alkotás utca felé balra kanyarodók számára új jelzőlámpát létesítenek. A BAH-csomópontban a Budaörsi út szélső sávjából csak a Hegyalja út felé, jobbra lehet majd kanyarodni, az egyenes, Alkotás utca felé menő forgalom a belső két sávon haladhat.

HelyiközlekedésBKK