2024.03.28, Csütörtök
Augusztusban közel félszáz budapesti vendéglátóhely választja a műanyagmentességet
Illusztráció (pexels.com)

Augusztusban közel félszáz budapesti vendéglátóhely választja a műanyagmentességet

index.hu

2018.08.02. 11:41

A mozgalomnak köszönhetően 160 000 szívószállal lesznek könnyebbek a szemetesek.

Hirdetés

43 budapesti vendéglátóhelyen augusztustól nem adnak automatikusan szívószálat az italokba a Felelős Gasztrohős Alapítvány szívószálak mellőzésére buzdító kampány keretében – derül ki az Index cikkéből.

Manapság a szívószál szinte az összes vendéglátóipari egység alapfelszerelése és ezzel együtt az italoké is. A nagyjából húsz perces használatnak azonban nagy ára van, hiszen a színes kis műanyag 500 év alatt sem bomlik le teljesen, csak apró darabokra hullik.

A szervezők úgy vélik, hogy a mozgalomnak köszönhetően az emberek könnyebben iktatják majd ki életükből az egyszerhasználatos műanyagokat.

A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőrönd tölthető meg. A Night Mayor Budapest a város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozik, ezért az egyesület meglévő és leendő pártoló tagjai is csatlakoznak a Szívószálmentes Augusztushoz. Augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak.

"Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160 000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. Összesen a helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemetet kerülnek el, és ha egymás mögé raknánk, akkor majdnem kétszer körbe érné a Balaton partját. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából.” - mondta Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.
 

Ezek az éttermek száműzik a szívószálakat:

Grund, Budapest Park, SzimplaKert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak'n'town, LeoBudapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie's Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot, Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver's Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert, Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Lärm, Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, Dobrumba, Három Holló, Élesztőház, KobuciKert, BB'Z Bar and Grill és az Esetleg Bisztró.

HelyiBudapestösszefogáscivilekvendéglátás