2024.04.24, Szerda

Karmelita műemlék újul meg a XIII. kerületben

magyarepitok.hu

2018.08.28. 10:48

A projekt részeként kialakítják a Marton Marcell Emlékhelyet is.

Hirdetés

Felújításra kerül a 13. kerületi Sarutlan Karmelita Rendtartomány fővárosilag védett (azaz műemlékvédelem alatt álló - a szerk.) épületeggyütese. A közel 100 millió forintos Európai Uniós forrásból létrejövő projekt keretében megújul a rendház, annak temploma és kertje, és a Marton Marcell emlékház. A mérnöki tervezést az Archigeo Építészeti Tervező és Geológiai Alkotó Bt. végzi  – derült ki a TED tájékoztatójából.

A Kármelhegyi Boldogasszony Templom megújulásaként só és nedvességanalízist végeznek, valamint szigetelési terv is készül. Talajmechanikai szakvéleményt állítanak ki és világítástechnikai tervdokumentációt készítenek. Komplex kiviteli tervdokumentiáció készül, ami részletesen kitér az építészeti, statikai, gépészeti, valamint a villamos erős- gyengeáram területekre. Továbbá faanyagvédelmi és akusztikai szakvélemény készül az épület helyreállításához.

A rendházhoz tartozó „Karmel kertje” új díszmedencét és csobogót kap, valamint az udvar gépészeti kivitelezésére is sor kerül.


Marcell atya egykori lakóhelyéből válik emlékhely

A projekt része a Marton Marcell Emlékhely kialakítása. Az épületegyütteshez tartozik Marcell atya egykori lakóhelye, akinek boldogááavatási eljárása folyamatban van. Komplex kiviteli tervdokumentáció készül az épületről, ami kitér az építészeti, statikai, gépészeti, valamint villamos erős- gyengeáram területeire.

HelyiépületfelújításBudapesttervezésegyházi fejlesztések