2024.04.24, Szerda

Tízezer négyzetméteres raktárcsarnok épül az M6-os mellett

realista.hu

2018.09.12. 14:25

A létesítmény zöld szemlélet szerint készül el: a speciális falpanelek, rétegrendek, sötétsugárzók 30 százalékkal csökkentik a fűtési költségeket; a cég először alkalmazott BIM-et a régióban.

Hirdetés

Egy új, 10 000 négyzetméteres spekulatív épület fejlesztését kezdte meg a Prologis Park az M6-os mellett található Budapest-Harbor  ingatlanközpont területén. Az építkezés hat hónappal a fejlesztés megkezdése után, várhatóan 2019 első negyedévében zárul – derül ki a realista.hu cikkéből.


Ettől lesz környezetbarát

Az épületben kiépítésre kerülnek magas hőszigetelésű falpanelek és tetőrétegrendek, valamint energiahatékony sötétsugárzók, amelyek együttesen 30 százalékkal csökkentik a fűtési költségeket. A további fenntartható megoldások, mint az energiatakarékos LED világítás és nagy felületű tetőbevilágítók a legújabb világítási sztenderdekhez képest 45 százalékkal csökkentik az épület villamosenergia-felhasználását.

A víz, gáz és áramfogyasztás nyomon követését és optimalizálását okos mérőórák segítik. Az új épületet is BREEAM “Nagyon jó” akkreditációra terjesztik fel.


Kulcsszerepben a BIM 

Az épülő létesítmény a Prologis első olyan logisztikai ingatlanja Kelet-Közép-Európában, amelyet BIM (Building Information Modeling) módszerrel terveztek.

Ahogy azt számos interjúnkban és elemzésünkben is megírtuk, a BIM egy-egy projektben az összes résztvevő munkafolyamatait egyetlen modellben integrálja. Ezáltal hozzáférhetővé teszi és folyamatosan frissíti (az esetleges módosításokat figyelembe véve) az építkezés adatait a teljes projektcsapat számára. Ez a folyamat rengeteg dokumentációt, manuális adatcserét kiküszöböl, és csökkenti a hibák számát, összességében jelentős költségmegtakarítást hoz. 

 

A BIM a szén-dioxid-semleges energiafelhasználást is segíti

„A helyszínen tapasztalható fokozott bérlői kereslet nyomán döntöttünk a 10 000 négyzetméteres bővítés mellett. A fejlesztéssel tovább növeljük szolgáltatási palettánkat új ügyfeleink felé” – mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője. „A Prologis számára a BIM az okos épületek és az adatkezelés meghatározó platformja. Alkalmazása növeli a felhasználói élményt és ösztönzi a szén-dioxid-semleges energiafelhasználást, amely minden fejlesztésünk esetén kiemelt szempont.”

HelyiBudapestlogisztikacsarnoképítésBIM