2024.04.27, Szombat

Duplájára nőtt a fővárosban a lakások ára tíz év alatt

portfolio.hu

2018.10.12. 16:07

A tranzakciók száma is kiemelkedő expanziót mutat, a lakáshiteleknél ugyanakkor hódít a fix kamatozás.

Hirdetés

Az ingatlanpiac nem pihent az elmúlt három hónapban sem, akár az árakat, akár a tranzakciószámokat vagy épp a piac egyéb szegmenseit vizsgáljuk - ismerteti a Duna House elemzését a portfiolio.hu. Az idei harmadik negyedévben a Budapesti Panel Árindex értéke meghaladta a 200 százalékpontot. Ez azt jelenti, hogy megduplázódott az ingatlanok ára a tíz évvel ezelőtti értékhez képest, legalábbis nominál értéken. Reál értéken is kimagasló az index alakulása, de a tényleges duplázásra még jó pár hónapot kell várni.

Tranzakciószámok tekintetében az idei legerősebb negyedévét zárta az ingatlanpiac, amely a korábbi évekhez képest is növekedést mutat.

Az elemzés azt is kimutatta: az adósságfék szabályoknak is köszönhetően már a tényleges bevezetést megelőző időszakban is egyre többen választották a hosszabb távon fix kamatozású hiteleket, ezek aránya ebben a negyedévben már 90 százalék felett volt. Ennek megfelelően az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelek aránya a csökkent legnagyobb mértékben.

Helyiingatlanpiaclakás