2024.04.19, Péntek

Hamarosan megnyitja kapuit a Vakok kertje a Ligetben

MTI

2018.10.15. 16:47

Hazánk első vakok és gyengénlátók számára létrehozott parkját már teszteli az országos szövetség.

Hirdetés

Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által. Magyarország első, kimondottan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló kertjének átfogó felújításával lezárult a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló parkfejlesztés első üteme – derült ki az MTI híréből. A park tesztelése a Fehér bot nemzetközi világnapján, október 14-én kezdődött meg.

Civil szervezetekkel egyeztetve alakították ki a parkot

A beruházás során a park kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették és modern eszközökkel látták el a területet, a növényzetét rehabilitálták, a speciális játékokkal felszerelt játszóteret pedig kibővítették. A kizárólag látássérültek által látogatható, speciális játszótérrel is rendelkező parkrész a tesztüzemet követően nyitja meg kapuit.

A korábbi alapstruktúra megőrzése mellett újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugárirányú utakat és körutakat és egy új belső sétányt is kialakítottak. Az elbontott, rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, benne szintén akadálymentes mellékhelyiségekkel.

A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A kiemelt növényágyak új, jól felismerhető színű, Braille-feliratokat is tartalmazó korláttal egészültek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, illetve az illatos növények megismerésében. A felújítást megelőzően a Városliget Zrt. több civil szervezettel is egyeztetett, javaslataikat szinte kivétel nélkül beépítették a végleges tervekbe.

A legnagyobb hazai kert- és tájépítészeti rekonstrukció első üteme zárul le

A különleges parkrész átadásával befejeződik a Városligetben a legnagyobb léptékű hazai kert- és tájépítészeti rekonstrukció első üteme, amelynek keretében újjászületett a Szépművészeti Múzeum környezete, új sportpályákat alakítottak ki, és a közönség birtokba vehette Budapest legkomplexebb kutyás élményparkját is, amely félhektárral növelte a Liget zöldfelületet.

Liget Budapest ProjektHelyiVárosligetvakok és gyengénlátók