2024.05.22, Szerda

Hamarosan több tízezren csatlakozhatnak a főváros új távhőhálózatára

MTI

2018.11.02. 15:30

A Főtáv Kéménymentes programja összeköti a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket, az így létrejövő gyűrűből pedig elérhető lesz az V., VI., VII. és VIII. kerület egy része.

Javában zajlik a budapesti belváros bekapcsolása a fővárosi távhőhálózatba. A Főtáv Kéménymentes belváros programjának részeként jelenleg az Erzsébet hídon vezetik át a távhőt Budáról Pestre – derült ki az MTI híréből.

A budapesti távhőszolgáltató tájékoztatása szerint a távhővezeték Erzsébet hídi átvezetéséhez megépült az állványzat, és folytatódnak a csövek helyükre juttatásához szükséges előkészületek. A hővezetéket a hídszerkezet alatt viszik majd végig.

Több tízezren csatlakozhatnak a rendszerhez

A kéménymentes belváros elnevezésű programjában a Főtáv bővíti meglévő vezetékhálózatát, 2022-re összekötik a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket, az így létrejövő gyűrűből pedig elérhető lesz az V., VI., VII. és VIII. kerület egy része. Több tízezer belvárosi lakás csatlakozhat a fővárosi távhőhálózatra - ismertette a vezérigazgató.

Az ehhez szükséges 51 kilométernyi vezetékpár 2021-ig megépül, a kapcsolódó létesítményekkel együtt a becsült költség nettó 40 milliárd forint. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a fejlesztést uniós és saját forrásból finanszírozza majd a távhőszolgáltató, és ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fővárosi energetikai beruházása lesz.

A város több pontján is zajlanak a munkálatok

A fővárosi hőgyűrű kialakítása hat nagy távhő-gerincvezeték építését foglalja magában, a hozzájuk tartozó szivattyúállomásokkal és más létesítményekkel együtt. A hőgyűrű építése miatt Budapest több pontján is távhővezeték-építés és bővítés zajlik.

A Főtáv tájékoztatása szerint a Dózsa György úton a Kispest-Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítésének első jelentős szakasza a befejezéséhez közeledik. Az út XIV. kerületi szakaszát november végén tudják átadni a teljes forgalomnak. A XIII. kerületi szakaszon, a Lehel utcánál december közepén fejezik be a munkálatokat. A XIII. kerületben a nagy forgalmú Vágány utcában már november elejére visszaállíthatják az eredeti forgalmi rendet.

A vezeték északi 1-es szakaszán még áprilisban indult el a munka a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft., továbbá annak francia anyacége, a SADE Compagnie Générale de Travaux d’Hydraulique, illetve a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma kivitelezésében.

HelyiBudapestDuna Aszfalt Kft.távhőErzsébet hídFőtávSade-Magyarország Mélyépítő Kft.