2024.03.28, Csütörtök
Klein Dávidék 8000-es sikere után jöhet a csúcstámadás!
(fotók: Klein Dávid facebook oldala)

Klein Dávidék 8000-es sikere után jöhet a csúcstámadás!

pestpilis.hu

2017.05.14. 09:32

A két magyar hegymászó fontos éjszakát töltött az Everest déli nyergében, jelenleg az alaptábortól is lentebb készülnek a legnagyobb feladatra.

Hirdetés

Sikeresen teljesítették a harmadik akklimatizációs kört, és visszatértek az alaptáborba, ezzel ezárult a Mount Everest-expedíció felépítési időszaka Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára. A világ legmagasabb pontjára oxigénpalack nélkül mászó magyarok mostantól az előrejelzéseket figyelik, hogy megtudják, mikor nyílik számukra kedvező időjárási ablak a csúcstámadásra.

"Az elmúlt napokban, kitartással és állhatatos céltudatossággal, elértük tervezett célunkat és egy kivételesen fontos éjszakát töltöttünk a Mount Everest Déli-nyergében, mintegy 8000 méteren” – így foglalta össze Suhajda Szilárd az elmúlt napok teljesítményét. Klein Dávid a himalájai útjai során a felépítés szakaszban eddig soha nem éjszakázott 8000 méteren.

A két magyar szombaton reggel az alaptáborból kezdte a harmadik kört, a Khumbu-jégesésen átkelve 9 óra alatt elérték a kettes tábort, másnap estére a hármas tábort, hétfőn pedig már a Déli-nyeregben aludtak a négyes táborhelyen. Az ott töltött éjszaka után kedden elkezdték az ereszkedést, a hármas tábor (7163 méter) körül egy erős hóviharba kerültek, de épségben leereszkedtek a 6400 méteren lévő kettes táborba, és ottani sátraikban éjszakáztak. Szerdán érkeztek meg az alaptáborba.

Klein Dávidék a napokban az alaptáborból is lejjebb ereszkednek, és oxigén dúsabb környezetben töltődnek a csúcstámadás előtt.

A két sportember első magyarként érheti el a 8848 méteres csúcsot oxigénpalack használata nélkül.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még