2024.06.15, Szombat

Új csarnokkal növelik a radioaktív hulladéktárolás biztonságát Püspökszilágyon

mti, kozbeszerzes.hu

2018.12.22. 15:10

A Westbau és a Fejér-B.Á.L. munkájával modern épületet alakítottak ki a többek között orvosi és kutatási radioaktív hulladékot kezelő tárolóban, a teljes fejlesztés jövő év közepére ér véget.

Jelentős fejlesztést hajtanak végre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK) püspökszilágyi telephelyén, ahol a kutatási, orvosi és mezőgazdasági tevékenységekből származó sugárzó hulladékot fogadják be. Az RHK nemrég tájékoztatott a helyszínen zajló kapacitásnövelési, illetve a tárolási biztonság fejlesztését célzó projekt előhaladásáról: egy épületet már átadtak, a teljes beruházás pedig jövő nyáron zárulhat le.

 

40 éve működik megbízhatóan a püspökszilágyi tároló

A több mint 40 éve megbízhatóan működő központban a West Hungária Bau Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. közösen végez el egy nettó 836 millió forintos projektet a közbeszerzési adatok szerint. A jelenleg is zajló beruházás során egy új csarnokot és a működtetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket építik ki.

 

A központ beléptető rendszere (rhk.hu)

A tároló és feldolgozóépület már kialakították, a teljes beruházást pedig a jövő év közepén fogják befejezni – derül ki az RHK nemrég kiadott közleményéből. A két vállalat a projektben vállalta tervezési feladatok ellátását is, illetve a fejlesztés részeként többek között

  • elvégezték a csarnoképítéshez szükséges földmunkákat,
  • kiépítették az épület szerkezetét,
  • valamint ellátták a létesítményt feladataihoz megfelelő nyílászárókkal is.

Továbbá a központban darupályával, konténmentfejlesztésekkel és sugárvédelmi ellenőrző rendszerrel is védik a radioaktív hulladékkezelés biztonságát, illetve közműfejlesztési és egyéb infrastrukturális munkát is végeznek.

HelyiWest Hungária Bau Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.Püspökszilágyilágy