2024.03.19, Kedd

Újabb emeletes vonatok közlekedhetnek a Budapest-Dunakeszi-Vác vonalon

dunakesziposzt.hu

2018.12.18. 16:31

A vonatokat 2019 végétől helyezhetik üzembe, amikor a legforgalmasabb vonalak utasforgalmát látják majd el.

Hirdetés

Újabb nyolc darab, emeletes KISS motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG a Dunakeszi Járműjavító Kft. telephelyén, ahol hamarosan elkezdődik a már korábban megrendelt 11 KISS jármű kocsijainak összeszerelése.

 

160 km/h-s sebességre képesek a vonatok

A MÁV-START 2019 végétől 11 darab nagykapacitású motorvonatot állít forgalomba a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalakon. A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatok 160 km/h-s sebességre képesek, megfelelnek a modern követelményeknek és kiszolgálják az egyedi szükségletekből eredő igényeket.

A Stadler által gyártott, KISS elnevezésű emeletes jármű első három kocsiszekrénye már megérkezett a Dunakeszi Járműjavítóba (DJJ), ahol a betétkocsik összeszerelését és a járművek üzembe helyezését is végzik. Ma ugyanitt írt alá szerződést további 8 darab KISS megrendeléséről a MÁV-START és a Stadler. A második ütem járművei 2021 elejéig állhatnak forgalomba.

 

Elsőként a Budapest-Vác vonalon helyezik üzembe a vonatokat

„A gyár életében jelentős mérföldkő ez, hiszen évtizedes szünet után végre ismét új kocsik gördülnek ki a csarnokokból” – mondta el Szepessy Tamás, a Dunakeszi Járműjavító Kft. ügyvezető igazgatója. Azt is hozzátette, hogy a MÁV-Starttal és a Stadlerrel létrejött együttműködés eredményeként a termelés kapacitás-kihasználtsága közel 100 %, miközben a létszám a 2014-es 350 fős mélyponthoz képest mostanra meghaladja az 550 főt.

A megépülő vonatok elsőként a Budapest-Vác vonalon fognak közlekedni. A váci emberek fele igénybe veszi a vasút szolgáltatását, és ezek a korszerű vonatok megkönnyítik majd a Szobról, Dunakesziről és a környező településekről munkába járók életét is.

Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a Stadler magyarországi jelenléte 13 éves múltra tekint vissza, amely során eddig összesen 171 vasúti járműre kaptak megrendelést, és erre alapozva 500 munkahelyet hoztak létre.

Erre az eredményre rendkívül büszkék vagyunk, és bízunk benne, hogy a hazai piac bizalmára a jövőben is rászolgálunk. A Dunakeszi Járműjavítóval a jövőben is szeretnénk folytatni az együttműködést.


Összesen új 40 motorvonattal bővülhet a MÁV

A két cég a nagy kapacitású motorvonat beszerzéséről még tavaly áprilisban írt alá keretmegállapodást. A motorvonatok megvásárlására, azaz eseti szerződések megkötésére és teljesítésére a keretmegállapodás időtartama alatt, annak aláírásától számított nyolc éven belül kerülhet sor. A szerződés összesen 40 motorvonat lehívására biztosít lehetőséget. Ebből 19 darabot rendelt meg a vasúttársaság, amelynek közel 100 milliárd forintos forrásigényét az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP) finanszírozza. A vasúttársaság célja a fennmaradó 21 darab mielőbbi lehívása is.

VácCeglédDunakesziHelyiközlekedésvonatSzobvonatközlekedésSzolnok