2024.07.20, Szombat
Európai szinten is élvonalba kerülhet a Semmelweis Egyetem
jozsefvaros.hu

Európai szinten is élvonalba kerülhet a Semmelweis Egyetem

magyaridok.hu

2019.01.15. 10:45

Átfogó fejlesztési program indul az intézmény budai és pesti tömbjeiben is, a projekt részeként nem csak a meglévő épületeket korszerűsítik, hanem több helyszínen újakat is építenek és vásárolnak.

Több milliárd forint értékű felújítás és fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis Egyetemen – írja a Magyar Idők. A kormány 2017 végén hagyta jóvá az egyetem fejlesztési tervét, s most a projekthez kapcsolódó intézkedésekről is megszülettek a határozatok. Ezek nyomán a Magyar Idők cikke szerint 2030-ra a világ legjobb száz felsőoktatási intézménye, európai szinten pedig a legjobb öt gyógyító egyetem közé emelkedhet a Semmelweis.

Idén megkezdődik az egyetem klinikai tömbjeinek fejlesztése: a kormány három ingatlant vásárol a Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központtal szemben. Így egy közel 16 ezer négyzetméteres oktatási infrastruktúra-fejlesztésre nyílik lehetőség. A kormány támogatja a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek bővítését is.

A kormányhatározat szerint az emberi erőforrások miniszterének január végéig kell javaslatot tennie a két tömb telephelybővítésére és infrastruktúra-fejlesztésére, mindezt a klinikai oktatás, kutatás és az ahhoz kapcsolódó betegellátás minőségének javítása érdekében. Ez teszi majd lehetővé, hogy az egyetem Kútvölgyi úton működő klinikái 2019 végéig kiköltözzenek a Kútvölgyi kórház épületéből, mert azt az Észak- és Közép-budai Centrum, az új Szent János Kórház és Szakrendelő veszi át egy másik kormányhatározat szerint.

Utóbbi határozat rendelkezik a Pulmonológiai Klinika kiköltözéséről is a Szent János Kórház területéről: a klinika június 30-tól az egyetem felújított, Tömő utcai épületében működik tovább. A kormány által biztosított 1,5 milliárd forintból megújul a külső klinikai tömb részét képező épület, de az összeg fedezi a klinika teljes eszközparkjának költöztetését is.

 

A Városmajor utcában is ingatlant vásárolnak a fejlesztéshez

Bővítik a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját is. Ennek érdekében a kormány felhatalmazta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős minisztert, hogy vásárolja meg a tömbbel szomszédos egyik társasházat, valamint intézkedjen egy, a klinika tulajdonában álló másik épület korszerűsítéséről is.

A kabinet döntése értelmében a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektre szánt keretből az idén 565 millió, jövőre pedig 3 milliárd 196 millió forintot a városmajori klinika transzplantációs részlegének bővítésére, a műtéti épület részleges átépítésére és a Határőr út 18. szám alatti épület korszerűsítésére fordítanak.

 

A Bakáts téren gyógyszerkutatási centrum jön létre

A kormány döntött az egyetemhez tartozó Pető András Kar (korábbi Pető András Intézet) fejlesztéséről is. Ehhez a szakmai koncepció kidolgozása az emberi erőforrások miniszterének feladata, ugyancsak január 31-i határidővel. Az emberi erőforrások miniszterének és az innovációs miniszternek emellett április 30-ig ki kell alakítania az együttműködés kereteit az egyetem és egyes kiemelt országos intézetek, valamint kutatóhelyek között a Semmelweis Egyetemhez kapcsolódó klinikai oktatás és kutatás fejlesztése érdekében.

Egy tavaly novemberben megjelent kormányhatározat szerint a Gyógyszerésztudományi Kar korszerűsítésének részeként létrehozzák a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot az évek óta kihasználatlan, egykori Bakáts téri kórház épületében.

egészségügyi fejlesztésHelyioktatási beruházásJózsefvároskórházfejlesztésSemmelweis Egyetem