2024.04.19, Péntek
Nyolc filmes hiányszakma oktatása indul el
szeretlekmagyarorszag.hu

Nyolc filmes hiányszakma oktatása indul el

mti

2019.01.18. 17:42

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával frissítik fel a hazai ágazati képzést, az oktatási intézmények március 1-ig pályázhatnak.

Hirdetés

A hiányzó filmes szakmák utánpótlásképzését kívánja fejleszteni a Magyar Nemzeti Filmalap bővülő támogatási rendszerével. A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával nyújthatják be az oktatási feladatokat vállaló szervezetek, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják a beadványokat- olvasható a filmalap pénteki közleményében.

A Filmipari Képzési Program keretében 2016-ban bevezetett pályázati lehetőség célja a magyar filmipar szakemberhiányának hatékony és gyors orvoslása, valamint a filmgyártás versenyképességének biztosítása, és a munkahelyteremtés. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak.

Különböző oktatási intézményekben eddig 16 szakmában 21 képzés valósult meg, többek között segédoperatőr (focus puller), vágóasszisztens, naplóvezető és storyboard rajzoló. A támogatott képzéseket mintegy 200 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, legtöbbjük ma már a filmszakmában dolgozik, jelenleg is 80 fő jár támogatott képzésekre.

Kultúrafelsőoktatásoktatáskultúrafilm