2024.04.19, Péntek
A játéktérről is körbefotóztuk az épülő Puskás-stadiont
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A játéktérről is körbefotóztuk az épülő Puskás-stadiont

magyarepitok.hu

2019.05.17. 17:38

A terv szerint haladnak a munkálatok a Magyar Építő és ZÁÉV által kivitelezett arénában.

Hirdetés

Pénteken délután nemzetközi sajtóbejárást tartottak a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében épülő Puskás Ferenc Stadionban, melyen többek közt az idén 110 éves Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) tagjai vettek részt. A sajtó képviselőit Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár vezette körbe a 2017 óta épülő arénában.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A 67 ezresre tervezett aréna bejárásán Fürjes Balázs a korábbiakhoz hasonlóan a projekt kitűzött alapelveit hangsúlyozta.

Eszerint fontos volt, hogy a létesítmény létrejöttében százszázalékig magyar cégek közreműködjenek a tervezőktől a kivitelezőkig, ellentétben például a Papp László Arénával.

Ennek megfelelően két generálkivitelező mellett a projektben a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látja el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladait a West Hungária Bau Kft. és az Épkar Zrt. oldotta meg.

További fontos elem, hogy 21. századi stadion épüljön a játéktérhez közeli lelátókkal, ugyanakkor a múltat is tiszteletben tartva.

„Ennek egyik része, hogy az új pálya kezdőköre ugyanoda került, ahová a régi, a játékosok pontosan ott végzik majd el a kezdőrúgást, ahol annak idején Puskásék”

– árulta el az államtitkár.

Lapunk értesülése szerint a munkálatok továbbra is az ütemterveknek megfelelően haladnak, a létesítmény hozzávetőlegesen 80 százalékos készültségnél tart. A közeljövőben többek közt az elektromos vezetékek elhelyezése és az azok által működtetett berendezések telepítése képezik a fő feladatokat. A tervek szerint ősszel már a tesztelések és az engedélyezési eljárások zajlanak majd.

Az eredeti szerződés szerint a Magyar Labdarúgás Napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie az arénának, de már az előző bejáráson is felmerült annak a lehetősége, hogy a projektet a határidő előtt átadják. Utóbbi esetben a nyitómérkőzést november 15-én játssza a magyar fociválogatott, de hogy kivel, az még nem publikus.

Miután Budapest elnyerte a jövő évi összeurópai rendezésű foci-Eb egyik rendezői jogát, a Puskás-stadionban három csoportmérkőzést rendeznek a kontinenstornán. Emellett az egyik nyolcaddöntőnek is otthont ad a stadion.

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtWest Hungária Bau Kft.ZÁÉV Építőipari Zrt.Puskás-stadionÉpkar Zrt.KÉSZ Zrt.Óbuda GroupKözti Zrt.Főber Zrt.