2024.04.25, Csütörtök
Így szépül meg Operaház műemlékvédelmi épülete
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így szépül meg Operaház műemlékvédelmi épülete

magyarepitok.hu

2019.05.20. 15:37

Hazánk egyik legfontosabb műemlékének rekonstrukcióján közösen dolgozik a WHB, az ÉPKAR és a LAKI.

Hirdetés

Folyamatosan zajlanak a Magyar Állami Operaház korszerűsítésének tervezési és kivitelezési munkái. A West Hungária Bau Kft., az ÉPKAR Zrt. és a LAKI Épületszobrász Zrt. konzorciuma által kivitelezett felújítási munkák aktuális állásáról Szalai Zoltán, a kivitelezési munkák vezetője a WHB Létesítményfelelőse számolt be lapunknak.


Teljeskörű gépészeti és elektromos felújításon esik át az épület

A projektben a legnagyobb szerepet a teljeskörű gépészeti és elektromos felújítás kapja, amely magában foglalja a rendszer teljes bontását, és korszerű technológiákkal történő újjáépítését. A projekt során megújul a teljes üzemi terület, felújításra kerülnek a közönségforgalmi mosdók, megtörténik a homlokzat teljes restaurálása, a tetőhéjazat komplett cseréje, valamint elkészülnek egyes műemlékfelújítási munkálatok is.

 

A képre kattintva galéria nyílik meg!

Az Operaház Dalszínház utcai karzatlépcsőházába akadálymentes felvonó kerül kialakításra, illetve átalakításra, bővítésre kerül a zenekari árok a zenészek kényelmének érdekében.

Jelenleg mintegy 150-200 ember dolgozik naponta egyidejűleg a felújításon.

 

 

Év végére teljesen megújul a homlokzat

Folyamatosan haladnak a homlokzatfelújítási, az ács-tetőfedő és a bádogos munkák, melyek során a tetőszerkezet természetes palafedést kap. Markó István, a WHB építésvezetője beszámolt a belső részen zajló előrehaladott színpadtechnológiai munkákról, a nézőtér tartószerkezetének teljes elbontásáról, az eddigi acél tartóváz fatartókra történő, leendő cseréjéről, illetve a pincei részen közel készre szerelt, továbbá már az emeleti részen is megkezdett gépészeti és villamossági munkákról.

 

Az üzemi területek Hajós utcai oldalán az összes rétegrend elbontásra került, az új kialakításoknak megfelelően felépültek a falak. Az Opera Üzemházában az új kazánok már a helyükön vannak, összeszerelésük folyamatban van.

Az év vége felé várhatóan megtörténnek az egyéb, nagy épületgépészeti berendezések beemelései az Operaház és az Üzemház tetejére, valamint a homlokzati és tetőfelújítási munkák is befejeződnek majd.

Galéria

HelyiWest Hungária Bau Kft.műemlékfelújításÉpkar Zrt.Laki Épületszobrász Zrt.Operaház