2024.04.24, Szerda
Így néz ki az újjászületett Párisi Udvar
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így néz ki az újjászületett Párisi Udvar

magyarepitok.hu

2019.06.02. 08:35

Magyarország egyik legnagyobb ívű restaurálási feladatát kellett megoldani a Market Építő generálkivitelezésével megvalósult fejlesztésben.

Hirdetés

Pénteken Budapesten sajtóbejárást tartottak a Market Zrt. generálkivitelezésével és az Archikon Építésziroda generáltervezésével felújított, hotelként újjászülető Párisi Udvarban. A historizáló stílusú, arab, mór és gót jegyeket ötvöző eklektikus ház Schmahl Henrik tervei alapján épült, 1913-ban adták át. A világháborúban és a többszöri átalakításokban erősen leamortizálódott műemléképületben a tervezéssel együtt a restaurátori és rekonstrukciós munkálatok mintegy négy és fél évig tartottak.

A képen galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A Párisi Udvar Hotel Budapest a Mellow Mood Hotels ötcsillagos komplexuma, a The Unbound Collection by Hyatt szállodalánchoz tartozik, melyet kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy az építészete, történelme vagy lokációja miatt különleges épületekből kialakított szállodákat gyűjtse egybe. A szálloda jelenleg próbaüzemben működik, a tervek szerint júniusban nyílik meg.


Száz szakértő, 10 ezer kerámiaelem és 85 ezer óra

A Párisi Udvar számos építészeti különlegességel bír, így a helyreállítása Magyarország egyik legnagyobb ívű restaurálási feladata volt. Építésekor Európa egyik legnagyobb egybefüggő kerámiahomlokzatával büszkélkedhetett, amely részben a pécsi Zsolnay-gyárból származott. Az épület páratlan értékeit képezi többk közt az eklektikus motívumrendszere; a színes ólomüvegablakai; a speciális fém- és üvegportálai, üvegtetői és nyílászárói; illetve nagymennyiségű kovácsoltvas eleme.​ 

Fő ékessége, a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca között átvezető hatszögletű passzázs, melyeket egyedi díszítésű, speciális préselt üvegelemekkal, úgynevezett fényhozó Luxfer-prizmákkal (lux=fény, fero=hozni) fedték le.

A fentieknek megfelelően a 2015 szeptemberében kezdett kivitelezésben csak a kerámia-helyreállítási munkák 85 000 órát vettek igénybe, és nagyságrendileg 100 szakértő bevonásával folytak. Közel 10 000 kerámiaelemmel pótolták a tönkrement darabokat. Nemcsak a historizáló és eklektikus építészeti motívumok rekonstruálása jelentett kihívást, hanem az esetenként speciális ismereteket igénylő, különleges anyagok is.

Tekintettel a téma érdekességére és az európai szinten is páratlan projekt méretére, a Párisi Udvar fejlesztéséről két anyagban számolunk be: a szombati képgaléria után hétfőn interjúkkal és a bejáráson megtudott háttérinformációkkal jelentkezünk.

Galéria

HelyiHotelMarket Építő Zrt.műemlékfelújításszállodaberuházástervezésPárisi UdvarArchikon Építésziroda