2024.03.29, Péntek
Óriás bálnák lepik el Budapestet
Fotók: welovebudapest.com

Óriás bálnák lepik el Budapestet

welovebudapest.com

2019.07.09. 15:45

A megmozdulás a műanyagmentes július kampányhoz kapcsolódik, és az óceánok műanyagszennyezettségére hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

Életnagyságú, műanyaghulladékból készült installációt állított fel a Greenpeace csapata Budapesten - derül ki a welovebudapest.com cikkéből. A műanyaghulladékból készült óriásbálnák szerdán a Deák téren tekinthetők meg reggel 9-től este 8-ig. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet az óceánok műanyagszennyezettségére.

Egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe és óceánjaiba minden egyes percben. A hulladék 80%-a nem közvetlenül a vízbe öntve kerül a tengerekbe, hanem a szárazföldek belsejéből – például áradások, a folyók és a szél útján. Legnagyobb folyónk, a Duna például naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. Így a mi felelősségünk is, hogy csökkentsük a műanyagfelhasználásunkat, és ezáltal a környezet szennyezését.

A bálnákat ábrázoló szobrok Európa több országában is ki voltak már állítva, a három, illetve hat méteres cetek egy szeméttengerből emelkednek ki, mely az utolsó darabig valódi, tengerpartról összegyűjtött szemetet tartalmaz. A szemét 80%-a itthon is ismert nagyvállalatoktól származik.

Több ország tett már hatékony lépéseket a műanyagszennyezés ellen, Románia után Ausztria is a napokban tiltotta be az egyszer használatos műanyag zacskókat. Nálunk – bár közel 200 ezer ember támogatta a Greenpeace petícióját a műanyag zacskók betiltásáért – még nem született érdemi döntés a műanyagáradat megállítására.

 

HelyiBudapestkörnyezetvédelemgreenpeacekörnyezetszennyezés