2024.04.18, Csütörtök
Újabb hajdani épületrészt rekonstruálnak a Budai Várnegyedben
Hajdani Szent István-terem / fszek.hu

Újabb hajdani épületrészt rekonstruálnak a Budai Várnegyedben

2019.07.25. 12:20

Az ötszintes épület egy újabb teremmel bővül, ami kortárs kiállítótérként fog működni.

Hirdetés

Keresik a kivitelezőt a Hauszmann Alajos program keretében újjáépülő várnegyed egy újabb szakaszához. A Csikós udvar ötszintes épülete a földszinten egy kibővített nyugati épületen belüli bővítést kap, így az első emelet kibővül az úgynevezett Cercle teremmel, ami kortárs kiállítótérként fog funkcionálni.

Hajdani Cercle terem / dka.oszk.hu

A teljes belső gépészeti és villamos bontás és átalakítás után, a pinceszint biztosit majd helyet az új gépészeti egységnek, csatlakozásoknak és az elektromos elosztók is innen kerülnek kialakításra.

Továbbá a földszinten létrehoznak egy új fogadóteret, külön belsőépítészeti tervek alapján egy új büfével, ajándékbolttal és ruhatárral. A pinceszint és földszint közötti terekben egy liftet is elhelyeznek, biztosítva a déli udvarok és az Oroszlános udvar közötti akadálymentes közlekedést.

 

24 karátos aranyat használtak a neoromán kandalló rekonstruálásához

Ahogy azt már korábban megírtuk, külön feladatot képez egy úgynevezett próbaprojekt, amit az első emeleten alakítanak majd ki. Ennek célja a százéves Szent István-terem restaurálása, ami régen összekötötte a Széchenyi könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot.

Zsolnay kandalló / pestbuda.hu

A terem kiemelkedő alkotását, a neoromán stílusú kandallót már újra elkészítették a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A kandalló 120 különböző méretű, összesen 630 darab kályhaelemből áll. Külön figyelemre méltő, hogy csaknem egy kilogrammnyi 24 karátos aranyat használtak fel az elemei megalkotására – derül ki a pestbuda.hu korábbi írásából. A Szent István-terem belsőépítészeti kivitelezése egy másik projekt része, viszont a körülötte lévő helységek, előszoba és folyosó építése ide tartozik.

 

Egyedi bútorokat kapnak helyet

A nyertes kivitelező cég feladatai közé tartozik a főrestaurátori munkák mellett:

-      a kőrestaurátori munkák,

-      a műemléki értékek dokumentálása,

-      a homlokzat és a tetőszerkezet felújítása,

-      az épületvillamossági és épületgépészeti munkálatok,

-      az akadálymentesítés,

-      riasztó és tűzjelző rendszer kiépítése,

-      valamint az egyedi bútorok legyártása is.

HelyiBudapestBudai VárműemlékfelújításVárnegyed