2024.06.15, Szombat
Új természetvédelmi területeket jelöltek ki Budapesten
Illusztráció (dunaipoly.hu)

Új természetvédelmi területeket jelöltek ki Budapesten

budapest.hu

2019.08.25. 08:05

Az egyik ilyen terület Kőbányán, a Rákos-patak mentén található kis tó, amely az egyetlen ismert fővárosi előfordulási helye egy ritka halfajnak.

A Rákos-patak melletti kis tó, valamint a XV. kerületi Szilas-tó és környéke is helyi jelentőségű természetvédelmi terület lett.

A magas természeti értékkel rendelkező, illetve a biológiai sokféleség megőrzésében, a szemléletformálásban és a rekreációban nagy szerepet játszó területek megőrzését a Fővárosi Önkormányzat kiemelten fontos feladatként kezeli. Ennek megfelelően a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete közel 25 hektárral növekedett  – írja a budapest.hu.

Az egyik ilyen terület Kőbányán, a Rákos-patak mentén található kis tó, amely az egyetlen ismert fővárosi előfordulási helye egy ritka halfajnak, a fokozottan védett lápi pócnak. A tó egész évben vízzel teli, fontos élőhely, ezért a Felsőrákosi-tó természetvédelmi terület néven védetté nyilvánított terület hosszútávú megőrzése feltétlenül indokolt.

A másik helyszín a XV. kerületben, közvetlenül az M3 autópálya mellett található, ahol a tó és az ott elterülő erdő meghatározó tájképi és természeti értéknek számít.

A Szilas-tó természetvédelmi terület néven védetté nyilvánított hely rendkívül gazdag élővilágnak az élőhelye. Számos védett növény- és állatfajnak él itt, amelyek közül ki kell emelni a ritkaságnak számító, nagy genetikai tisztaságú széles kárászállományt.

 

Később tanösvényeket is kapnak a területek

Az új természetvédelmi területek – ahol a későbbiekben természetismereti tanösvényeket is kialakítanak – szabadon látogathatók. A két területen a természeti értékek őrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretein belül működő önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja el, természetvédelmi kezelést pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. végzi – írja a főváros weboldala.

Az új helyszínekkel együtt összesen 39 helyi jelentőségű védett természeti terület található a fővárosban, mintegy 800 hektáron.

HelyiBudapestRákos-pataktermészettermészetvédelem