2024.04.27, Szombat
A tudomány ma is közös építmény
Illusztráció

A tudomány ma is közös építmény

mti.hu

2019.11.23. 08:00

A világfórum középpontjában idén a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálata áll.

Hirdetés

A tudomány ma is közös építmény, amelyen a legkülönfélébb nemzetek kutatói ugyanannak az igazságnak a megismerésén, megértésén dolgoznak – hangzott el a Tudomány Világfórumának megnyitóján a Müpában Budapesten.

"Nem különböző tudományokban dolgoznak a nemzetek; egy az épület, melynek építésén mindannyian közreműködnek. Amit az egyik kezd, a másik folytatja, s végül az eredményt magáénak mondhatja mindaz, aki annak létesítésén közreműködött" - idézte Eötvös szavait Áder János köztársasági elnök.

A két évtizedes múltra visszatekintő fórum alapgondolata, hogy a 21. század társadalma számára új együttműködésre van szükség a tudósok, politikusok, gazdasági vezetők és a média képviselői között - hangsúlyozta az MTA elnöke.

 

Van-e a kutatónak felelőssége abban, hogyan használják fel a tudományos eredményeit?

Az emberiség ma hatalmas kihívásokkal néz szembe a klímaváltozástól az extrém szegénységig, ezért a tudományos tudás és annak megosztása a társadalom lehető legszélesebb rétegeivel egyre fontosabbá válik - hangsúlyozta Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese.

A kétévente megrendezett Tudomány Világfórumán idén 120 országból több mint ezer tudós, döntéshozó és újságíró vesz részt, köztük 150 előadó.

A világfórum középpontjában idén a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálata áll. A találkozó hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek.

A Tudomány Világfórumát 2021-ben a Dél-afrikai Köztársaságban rendezik meg.

HelyiBudapestMÜPAtudomány