2024.04.19, Péntek
Nagy múltú sportlétesítmény újulhat meg Budapesten
Illusztráció / sporting.com

Nagy múltú sportlétesítmény újulhat meg Budapesten

ted.europa.eu

2020.01.07. 07:58

A beruházás célja egy több szakosztályt magába foglaló utánpótlás nevelési sportközpont létrehozása.

Hirdetés

Már keresik a szakembereket a Budapesti Nemzeti Tornasport Akadémia tervezési feladatainak megvalósítására. A Tervezési terület a Budapest, XIV. Kerület, Egressy út 53. szám alatti telkek egyesítésével jön létre, alapterülete pedig 59 551 négyzetméter.

A beruházás célja egy több szakosztályt magába foglaló regionális jelentőségű utánpótlás nevelési sportközpont létrehozása.

A terület jelenleg is sporttelepként funkcionál, a Postás Sport Egyesületnek ad otthont. Azonban a meglévő épületek és sportpályák műszaki állapota jelentősen leromlott, így nem alkalmas az utánpótlás nevelés kiszolgálására és országos versenyek biztosítására sem.

Tervezés során fő szempont, hogy a sportkomplexum ütemezetten valósulhasson meg, valamint az építkezés ideje alatt a torna szakosztály számára folyamatosan biztosított legyen az edzési lehetőség.

 

Egy nagy és négy kisméretű műfüves pályát is kialakítanak

A meglévő tornacsarnok és a hozzá kapcsolódó öltözőn kívül az összes épület és pálya elbontásra kerül a beruházás első ütemében, ügyelve a megmaradó épület közműellátottságának további folyamatos biztosítására.

A meglévő tornacsarnok és a hozzá kapcsolódó öltöző épület, a tervezett akadémia épület, valamint a hozzá kapcsolódó pályák és szállásépület használatbavétele után kerülhet elbontásra. Ezt követően fog elkészülni a nagy műfüves pálya lelátóval és a négy kis méretű műfüves futballpálya is.

A sportegyesület a létesítmény revitalizációját és a korábbi pezsgő sportélet visszaállítását tűzte ki célul. Az új létesítményben az egyes szakosztályok számára nagy belmagasságú tereket terveznek létrehozni. Ezért a belső átláthatóság érdekében 35 métert is meghaladó acélszerkezetekkel épül meg az objektum.

 

Közel tíz sportág szakosztálya tartozik a tervezett akadémiához

Az épület alapvetően egy transzparens rendszerű létesítmény, melyben a természetes fény által a terek átláthatóságát nagy üvegfelületekkel rendelkező függönyfalak biztosítják, így a tervezés során 45 méternél hosszabb egybefüggő üvegfelület betervezése is szükséges.

A tervezendő akadémia főbb szakosztályai közé tartozik:

  • a torna,
  • az asztalitenisz,
  • az atlétika,
  • a teke,
  • a labdarúgás,
  • a kézilabda,
  • a kerékpár,
  • valamint a tájfutás is.

Az egyes funkciók a létesítményekben teljeskörűen akadálymentesen kerülnek kialakításra. Az épületek kiszolgálják a mozgássérült sportolókat és vendégeket egyaránt.

HelyiBudapestsportcsarnoksportberuházásokcsarnoképítés