2024.03.19, Kedd
Jövő évtől gyorsabban megszabadulhatnak a hulladéktól a dél-pesti kerületek
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Jövő évtől gyorsabban megszabadulhatnak a hulladéktól a dél-pesti kerületek

MTI

2020.02.19. 13:32

A Strabag kivitelezésében az egykori Cséry-telepen a hulladék tömörítését végző központot hoznak létre, és mintegy 14 ezer négyzetméternyi területet parkosítanak.

Hirdetés

A főváros több mint 1,8 milliárd forintot biztosít saját forrásból az egykori Cséry-telep egy részének kármentesítésére, melynek munkálatait a Strabag Zrt. végzi el - a helyszínen a mai napon tartottak sajtóbejárást, ismertetve a beruházás részleteit. A területen hozzák majd létre a dél-pesti kerületek hulladékainak tömörítését is végző logisztikai és szolgáltató központot. A beruházás várhatóan 2021 novemberében készül majd el.

A jelenleg használaton kívüli telken egy 21. századi építményt terveznek létrehozni.  A fejlesztés keretében mintegy 14 ezer négyzetméternyi területet parkosítanak majd, a létesítményt pedig fákkal veszik körül. Ezen kívül felépítenek egy járműmosót és egy műhelyt is.

A területen alakítják ki a főváros egyik legnagyobb hulladékudvarát.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

Egyszerre négy hulladékgyűjtő autó ürítheti majd a szemetet az átrakóba, amelyben egy présgép konténerekbe tömöríti a hulladékot. A beruházás megvalósulása után már nem egyesével kell a hulladékszállító járműveknek a szemetet Pusztazámorra vagy a hulladékhasznosító műbe eljuttatniuk, hanem két rakomány szemetet tömörítve szállít majd el egy vontató.

A tervek szerint naponta 20-25 hulladékgyűjtő autó üríti majd itt a szemetet, és a tömörítés után nyolc konténeres vontató viszi majd innen hulladékot.


Évente 110 ezer tonna szemetet tömörítenek majd a helyszínen

A fejlesztésnek köszönhetően évente mintegy 110 ezer tonna szemetet tudnak tömörítve elszállítani a hulladékártalmatlanító helyekre.

Az átrakóállomással csökken a hulladék begyűjtését és szállítását végző célgépek szállítási ideje és a szállítási út távolsága, így a dél-pesti térségben a lakossági hulladék begyűjtését kevesebb járművel és gyorsabban lehet elvégezni, ezáltal csökken a járművek károsanyag-kibocsátása és a kerületek belső forgalomterhelése is.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A XVIII. kerületi Ipacsfa utcában lévő Cséry-telep évtizedeken át a főváros kommunális hulladéklerakója volt, később elkezdtek szennyvíziszapot is hordani oda, és illegális hulladéklerakónak is használták. Az érintett terület egy kis része csak az egész 60 hektáros telepnek.

Galéria

HelyiBudapesthulladékStrabag