2024.05.01, Szerda
Budapest jövője is terítékre került a Puskás Arénában tartott konferencián
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Budapest jövője is terítékre került a Puskás Arénában tartott konferencián

magyarepitok.hu

2020.03.07. 07:49

A magyar építőipar egyik csúcsteljesítményét képviselő épület méltó helyszíne volt azoknak az előadásoknak, amelyekben a főváros építészeti arculatának alakulása is terítékre került.

Hirdetés

A mai napon került sor a Nemzeti Építészkongresszus 2020 megrendezésére a Puskás Aréna új konferenciaközpontjában, ahol nemzetközi építészek tartottak előadásokat az építészet és várostervezés aktuális kérdéseivel kapcsolatban. A Magyar Építészek Szövetsége (MÉSZ) szervezésében megvalósuló rendezvény témája az "ép-ítés", a gyógyító építészet.

Az ünnepélyes megnyitót Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára tartotta, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az építészek munkája az álmodozásról, a tervezésről és az építésről szól. Szólt továbbá a Puskás Aréna kivitelezőinek érdemeiről és a megvalósítás speciális feltételeiről is.

Fürjes Balázs, államtitkár (j) Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A stadion generálkivitelezést 2017 tavaszán kezdte el a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (egykori KKBK, ma már BFK) beruházásában, a munkálatok pedig a 2019 novemberében történő átadással fejeződtek be.

A beruházás száz százalékig magyar projektté vált, miután a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője pedig Skardelli György volt. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladatait a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt., valamint a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg.


A Budapest Déli Városkapu tervezője is az előadók sorában

Martha Thorne, a rendezvény szakmai tanácsadója azt mondta, hogy a város és az egészség viszonyának megfigyelése, az épített környezet és a jóllét összekapcsolása nagyon időszerű gondolat. A konferencia azt a kedvező hatást vizsgálja, amelyet a megfelelő tervezés kifejthet az emberekre.

Az eseményen előadással vesz részt Patrick Lüth, aki a norvég SNØHETTA iroda innsbrucki irodájának vezetője is – ez az iroda a Verkehrsingenieure Besch und Partner nevű vállalattal közösen nyerte el a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat első díját.

A pályázatnak köszönhetően elkészül Budapest új, zöld városrésze, amely egy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros tervezését foglalja magába.

Patrick Lüth többek között a New York-i Ground Zero emlékhely tervezésében is részt vett. A nemzetközi hírű építész lapunknak videós interjút adott, melyet hamarosan közzéteszünk, illetve háttérbeszélgetésre is alkalmunk volt az építésszel, mely alapján további anyag készül majd.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az előadók sorában olyan neves szakemberek kaptak még helyet, mint az Atletico Madrid stadionját és az amszterdami holland nemzeti múzeumot tervező Antonio Ortiz, vagy Erik Frandsen, a 2020-as Velencei Építészeti Biennálén a Dán Pavilon vezető építésze.

A rendezvény azzal zárult, hogy valamennyi előadó és résztvevő megtekintheti a Puskás Arénát a tervezők vezetésével.

Galéria

HelyikonferenciaWest Hungária Bau Kft.Épkar Zrt.KKBKKÉSZ Zrt.Óbuda GroupKözti Zrt.Főber Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Bayer Construct Kft.Sankó-Ép Kft.Puskás Aréna