2024.07.22, Hétfő
Indulhat a rozsdaövezetet hasznosító Közlekedési Múzeum tervezése
látványterv - kozlekedesimuzeum.hu

Indulhat a rozsdaövezetet hasznosító Közlekedési Múzeum tervezése

mti

2020.05.07. 11:46

A Budapest barnamezős ipari területén induló projekt megerősítő támogatást kapott a most bejelentett kormányzati döntésekkel.

A kormány döntése értelmében folytatódik az új Közlekedési Múzeum tervezése a kőbányai egykori Északi járműjavító területén. A szerdán megjelent kormányrendelet a múzeum új helyszínének megvalósítását célzó beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, míg a beruházást kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította.

A kormány határozatot hozott továbbá a kiállítóhely előkészítésének további támogatásáról, valamint az intézmény átmeneti működéséhez szükséges többletforrás biztosításáról is. A határozat a vázlatterv, az engedélyezési terv, valamint a kivitelezési terv elkészítésére a 2021-2023. évben összesen 5,7 milliárd forintot biztosít. Az előkészítési fázisokat legkésőbb 2023. december 31-ig kell megvalósítani.


A nosztalgiavillamosok is új végállomást kapnak

A Közlekedési Múzeum az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a döntés fontos mérföldkő az intézmény számára, és megerősítette a kormány elkötelezettségét Budapest fejlesztése, az új Közlekedési Múzeum létrehozása és a rozsdaövezetek megújítása iránt.

A mostani döntés eredményeként megindulhat a teljes körű generáltervezés. Ez a múzeum tervezése mellett a kapcsolódó parkok, közlekedési kapcsolatok, a nosztalgiavillamosok számára készülő végállomás, további épületfelújítások, valamint az új állandó és szabadtéri kiállítások tervezését is tartalmazza.


Új kulturális központ jön létre

A közlemény emlékeztet, az épületegyüttes terveinek elkészítésére tavaly nemzetközi tervpályázaton választották ki a Diller Scofidio+Renfrót és magyar partnerét, a Noll Tamás vezette M-Teampannont.   

"A beruházás nemcsak múzeumépítés, hanem átfogó városfejlesztés is" - idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a múzeum főigazgatóját. "Az új zöldterületek, gyalogos kapcsolatok, tömegközlekedési fejlesztések eredményeként óriási barnamezős területen teljesen új kulturális központ alakul majd ki Kőbányán, csatlakozva az Opera már elkészült, gyönyörű, új műhelyházához."


Kétszer nagyobb kiállítás, komoly háttérbázis a felújításokhoz

A területen 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa működött; a megüresedett egykori üzemet a kormány 2017 decemberében jelölte ki az új Közlekedési Múzeum helyszínéül.   

Az új múzeum a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítással bír majd, az intézménybe mintegy 3000 műtárgy kerül be, és összesen 619 jármű lesz megtekinthető.

Itt épül fel az Európa legnagyobbjai közé tartozó, mintegy negyedmillió kötetes közlekedési-műszaki szakkönyvtár is a magyar tudósok hagyatékát és a magyar gyárak iratanyagát őrző archívummal, kutatószobákkal, konferenciatermekkel.   

A múzeum ezen felül új restaurátorműhelyeket és országos kompetenciaközpontot is létesít a műszaki és közlekedési tárgyak, járművek felújítási, állományvédelmi munkájának háttérbázisaként.

HelyimúzeumKőbányatervezésbarnamezős beruházásokM-Teampannon Kft.