2024.03.28, Csütörtök
A tervezett tempóban halad a Nyugati pályaudvar felújítása - galéria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A tervezett tempóban halad a Nyugati pályaudvar felújítása - galéria

magyarepitok.hu

2020.08.29. 08:02

A Magyar Építő kivitelezésében megújuló műemléképületnél több mint 8200 négyzetméteren végeznek rekonstrukciót.

Hirdetés

Lapunk folyamatosan beszámol a Nyugati pályaudvar felújításáról, legutóbb júniusban írtunk a beruházásról, amikor felállították a látványos állványszerkezetet az állomás műemléképületénél. A MÁV Zrt. beruházásában és Magyar Építő Zrt. munkájával májusban elindult felújítás jelenlegi állásáról a kivitelező cég tett közzé videót Faceboook-oldalán:

 

 

A pályaudvar több mint 140 éves műemléképülete mintegy 8200 négyzetméteren esik át rekonstrukción, melynek részeként újjászületik:

  • a vágánycsarnok teteje,
  • a csatlakozó üvegszerkezetek,
  • a pénztárcsarnok,
  • a gyorsétterem,
  • illetve hat homlokzati torony is.

Az épület mindkét végén, összesen 2200 négyzetméteren teljesen új köntöst ölt magára az üveg függönyfal, ezen kívül pedig elvégzik az állomásépület többi, mindeddig fel nem újított tetőszakaszának javítását.  Részben átépítik a csapadékvíz-elvezetést, valamint megújul az utastájékoztatási rendszer és a vágánycsarnokban található felsővezeték-hálózat is.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Nyugati pályaudvart évente mintegy 18 millió utazó használja, és az erősen leamortizálódott állapot szükségessé tette az átfogó felújítást. A projekt összköltsége csaknem 9 milliárd forint, a kivitelezés várhatóan 2022 tavaszán fejeződik be.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtBudapestNyugati pályaudvar