2024.04.19, Péntek
Az építőipari munkaerőhiány kiküszöbölését is segítik az ÉPI fejlesztései
Fotók: Nagy Mihály, Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az építőipari munkaerőhiány kiküszöbölését is segítik az ÉPI fejlesztései

magyarepitok.hu

2020.08.29. 10:57

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. által gyártott építési elemeket már olyan nagyszabású projekteknél alkalmazták sikerrel, mint a Magyar Zene Háza, a Dózsa György úti mélygarázs vagy a Univerzum irodaház.

Hirdetés

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) a Pest megyei Alsónémediben és a Fejér megyei Ercsiben a legkülönfélébb típusú és felhasználású elemeket gyártja. Az Alsónémedi csarnokban jelenleg 3200 négyzetméteren folyik a gyártás, a hamarosan elkészülő Ercsi üzemben pedig 3500 négyzetméternyi gyártócsarnok áll majd rendelkezésre.

Az előregyártott vasbeton elemek közül lépcsőelemek, lágyvasas filigrán födémpanelek, falpanelek és mellvéd elemek, továbbá feszített körüreges- illetve filigrán födémpanelek és egyedi látszóbeton termékek gyártása valósul meg a két üzemben. Ezen felül gerenda- és távtartórács, cölöparmatúra, átszúródás elleni vasalat és szőnyegvasalás előállítása is a gyártott termékek palettájába tartozik.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A  Társaság Alsónémediben jelenleg egy 150 négyzetméter felületű födémgyártó zsalupaddal rendelkezik, amelynek maximális havi kapacitása a lágyvasas filigrán födémpanel gyártása estén 3000 négyzetméter egy hónapban. A befejezés alatt álló Ercsi előregyártó üzemben a 480 négyzetméter felületű födém gyártósor elkészülése után havi 9600 négyzetméter födémpanel gyártása válik lehetővé.

Az egyedi látszóbeton termékek gyártása nem folyamatos, az ÉPI egyedi tervek alapján, megrendelésre készít ilyen típusú elemeket. Ezek lehetnek kültéri padok, asztalok vagy támfalelemek, továbbá köztereken vagy parkokban elhelyezésre kerülő utcabútorok. Ezen felül cölöparmatúrát, szőnyegvasalást és átszúródás elleni vasalatot is csak megrendelésre gyártanak.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A termékgyártás részéről a korszerű géptípusok folyamatos és megbízható működésükkel stabilan biztosítják a cég saját és külső partnerek napi igényeit is.

A szőnyegvasalás alkalmazásával az alaplemezek, födémek és falak betonacélszerelési munkái tehetők könnyebbé, és a technológiának köszönhetően:

  • lényegesen lerövidíthető a szerelésre fordított idő,
  • csökkenthető az építkezéseken a dolgozói létszám,
  • hatékonyabb munkavégzést biztosít stabil, kontrollált minőség mellett.


Számos projektnél már sikerrel alkalmazták az előregyártott elemeket

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. a betonelem-gyártó üzemével képes kiszolgálni a cég összes kivitelezési projektjét az előregyártott elemekkel, a fennmaradó kapacitásukkal pedig külső partnerek megrendeléseire tudnak gyártani. A cég támogatja az újonnan induló projekteknél a monolit szerkezetek előregyártott elemekkel történő kiváltását, így már az egyes épületek tervezési fázisában lehetőség van a tervezőkkel együttműködve ilyen szemléletben megtervezni az épületeket.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Dózsa György úti mélygarázs lépcsőelemei mellett a zárófödém előregyártott paneljeinek előregyártása is az ÉPI üzemében történt. Az Univerzum irodaház lépcsőkarjai, valamint a homlokzaton megjelenő mellvédelemek szintén a Társaság üzemében készültek. A cég által előregyártott elemek ezen kívül olyan projekteknél is jelen vannak, mint a Magyar Zene Háza, vagy a Jakab József utcai társasház.

Az ÉPI által gyártott távtartókat az említett projekteken kívül sikerrel alkalmazták már a Bosch Campus, a Liberty irodaház vagy a MOL Campus projektjénél is.

A cölöparmatúra kiválóan alkalmazható ipari, iroda- és lakóépületek, illetve közúti és vasúti hidak alapozásaként, tehát mély- és magasépítési kivitelezési munkáknál egyaránt használják.


Melyek a gyártási folyamatok főbb állomásai?

Először a kész gyártmánytervek alapján megrendelésre kerülnek a termékekbe beépítendő szerkezeti elemek. Az előregyártó részlegre a betonacél a cég Fertő utcai betonacél-megmunkáló üzeméből érkezik, de olyan beépítésre kerülő szerkezeti elemek, mint például a távtartórácsok, Alsónémediben kerülnek legyártásra és így építik be az egyes előregyártott szerkezetekbe.

A betonacél armatúrák előállítása és zsaluzatok beállítása a gyártmánytervek alapján történik folyamatos üzemi gyártásellenőrzés mellett. Amennyiben minden megfelel a terveknek, úgy betonozásra kerülnek a szerkezetek.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A betonozást utókezelés követi, melynek a zsaluforgatásnál is nagy jelentősége van. Miután az elemek elérik a megfelelő előírt szilárdsági értéket, kiemelik azokat a zsaluzatból, majd átesnek egy végső minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállításra kerülnének az adott projektre.

A termékgyártás vonalán a beérkezett megrendelések feldolgozását követően, a gyártásba adott termékek a gépkezelőkhöz kerülnek, majd a gépek beprogramozását és az alapanyagok felkészítését követően megkezdődik a gyártás. Az üzemekben lévő, korszerű gépek mindegyikére igaz, hogy a gépkezelőnek nehéz fizikai munkát nem kell végeznie, az ő feladata a programozás és az alapanyagok felkészítése, majd a késztermék leszedése rádióvezérelt híddarukkal.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Egyedülálló gépparkkal rendelkezik az ÉPI

A típustermékeket kifejezetten erre a célra telepített sablonokban gyártják, a betonnak a zsaluzatba történő bejuttatása betonozó konténerrel történik, a tömörítés pedig részben vagy egészben a zsaluzat vibrálásával valósul meg. Az egyedi elemek zsaluzatainak pontos leszabásához modern lapszabász gépet használnak.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az egyedi kiegészítő fémzsaluzatok elemeit a cég Fertő utcai üzemének lakatosműhelyében gyártják le. A telephelyeken lévő gépek speciális, nagyteljesítményű célgépek: Magyarországon egyedülálló módon, jelenleg csak az Épszerk-Pannónia Invest Kft. rendelkezik ilyen speciális gépparkkal.

Az egyedi fejlesztésű átszúródás elleni vasalatgyártó gép zártrendszerű robottechnológia alkalmazásával biztosítja a számítógép által vezérelt gyártási folyamatot, amely az állandó minőség biztosításának záloga.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


További innovatív fejlesztésekre készül a Társaság

Az Ercsi telephelyen folyamatban van egy betonüzem telepítése, mellyel a modern kornak megfelelő igényeknek tud majd megfelelni a cég – ezek közt szerepel többek közt a látszóbeton készítése, valamint a szálerősített betonok, a különféle színezett és magas szilárdságú betonok előállítása. Ezeknek köszönhetően még jobban optimalizálni lehet majd a gyártást.

Folyamatban vannak az ÉPI kutatás-fejlesztési projektjei is, melyek keretében szeretnének új, innovatív rendszereket bevezetni az előregyártásban, és ezzel még inkább növelni a közeljövőben újonnan induló kivitelezési projekteken az előregyártható elemek volumenét.

A cég rendszerszintű megoldásokra törekszik, így kapcsolódnak össze a telephelyek tevékenységei is. Az Alsónémediben gyártott termék típusok túlnyomó része felhasználható lesz majd az Ercsi telephelyükön is.

Fenti fejlesztések és beruházások határozzák meg alapvetően a ÉPI fejlődési irányát, melyek legfontosabb céljai a munkaerőhiány kiküszöbölése, és a megbízható minőségi garantálása.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Galéria

HelyiAlsónémediinnovációtechnológiaErcsiÉpszerk-Pannónia Invest Kft.