2024.04.19, Péntek
Elkészült a Szentendrét Budapesttel összekötő kerékpárút
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Elkészült a Szentendrét Budapesttel összekötő kerékpárút

magyarepitok.hu

2020.09.18. 11:20

A HE-DO Kft. generálkivitelezésében új kerékpárút jött létre Szentendre és a Római-part között, Budakalász érintésével.

Hirdetés

Átadták a HE-DO Kft. munkájával 5,6 kilométerrel bővült EuroVelo 6 kerékpárút új szakaszát. A frissen elkészült nyomvonal a Dera-patak fölötti új – 36 méter hosszú – híddal indul, majd Szentendre külterületén halad Budakalász irányába.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában zajló fejlesztés kivitelezése összesen mintegy 850 millió forint - döntően hazai, kisebb részben pedig - uniós forrásból valósult meg. Az útvonal az Eurovelo 6 kerékpáros közlekedési folyosó része, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel. 

 

 

Újszerű tartószerkezetet alkalmaztak

Szentendre irányából az új kerékpárútra a Dera-patak új hídján keresztül lehet felhajtani, melyet a KM Építő Kft. szakemberei készítettek.  A Szentendre déli határában található, 36 méter hosszú, szabad nyílású felépítmény újszerű megoldásával méltán pályázhat a szakemberek és a kerékpárosok elismerésére.

A hídtól tovább haladva Szentendre külterületén keresztül érjük el a Lupa-tavat, majd ezt követően a vadregényes ártéri szakaszon jutunk ki a Dunasétányra, Budakalász kedvelt üdülő övezetébe. Az új szakasz a Barát-pataknál ér véget, ahol csatlakozik a Római-parti kerékpárúthoz.

Az elsősorban turisztikai célokat szolgáló, kényelmes, 3,30 m széles kerékpárúton 22 db forgalomcsillapító sorompó segíti a biztonságos közlekedést. Az ivókutakkal is felszerelt egyedi kialakítású pihenőhelyeken igényes játékok is biztosítják a felhőtlen kikapcsolódást, a kétnyelvű információs táblák pedig a környékbeli látnivalók felfedezését segítik.

 

Nagy hangsúlyt fektettek a természetvédelemre is

Az építés során a kivitelező az önkormányzatokkal és beruházóval együttműködve különös gondot fordított a környezet védelmére, valamint a fák megóvására is.

„A legnagyobb kihívást paradox módon a kerékpárosok távoltartása jelentette, akik már az építés ideje alatt is próbálták használatba venni az új szakaszt”

– nyilatkozta lapunknak Bíró Gábor, a HE-DO Kft. építésvezetője.

Az új kerékpárút és híd elkészültét már sokan várták, ugyanis a lakók is gyakran választják munkába járáshoz ezt az útvonalat, hétvégén pedig főként a kerékpáros túrázók, kirándulók örülhetnek az újonnan átadott létesítménynek.

Galéria

SzentendreHelyikerékpárútBudapestHe-Do Kft.KM Építő Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)